Jag vill att alla barn och ungdomar ska åka gratis med kollektivtrafiken!

Under den kommande mandatperioden vill Miljöpartiet i region Kalmar införa fria resor för barn och unga med kollektivtrafiken i Kalmar län. Under den här sommaren har länets 17 000 ungdomar som är mellan 13-19 år haft sommarkort med möjlighet till gratis resor i hela länet. Vi vill att det samma ska gälla under hela året och för fler.

För skolbarnen (årskurs 1-9) ska det vara obegränsat antal resor inom hemkommunen (i ett första steg, på sikt bör väl även högstadiebarnen kunna röra sig fritt i hela länet). För gymnasieungdomarna ska det vara obegränsat antal resor inom länet.

Barn och ungdomar ökar sin frihet och kan delta i aktiviteter och träffa kompisar, utan att vara beroende av andra.

Med gratis resor för barn och unga kan föräldrars skjutande till aktiviteter minska. Vilket såklart är bra för miljö och klimat. Kollektivtrafiken i Kalmar län är i dag fossilbränslefri så det kommer göra stor skillnad och minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Det känns ju extremt aktuellt och viktigt just nu i den globala värmeböljan.

Största vinsten är kanske att vi ”lär” våra barn att det naturliga och självklara sättet att ta sig fram är med kollektivtrafiken. Med denna reform kommer många av framtidens vuxna välja bort bilen som transportmedel.

Det kommer också bidra till den regionala utvecklingen och en förbättrad och på sikt mer utbyggd och mer flexibel kollektivtrafik.

I samma anda vill MP förbättra och utveckla närtrafiken – den anropsstyrda trafiken – så att det ska bli ännu enklare för de som bor en bit ifrån de större busslinjerna att kunna åka kollektivt. Det måste gå att bo på landet och inte vara helt utelämnad till bil.

Finansiering.

Ingen har räkna på eventuella kostnader ännu. Men jag är övertygade om att det kommer att rymmas inom regionens/landstingets reformutrymme. Dessutom hoppas jag att kommunerna vill vara med på denna reform, som alla vinner på, och är med och delar på kostnaderna.

Egentligen handlar det sannolikt inte om så stora kostnader. Den intäkten KLT missa är de få som idag köper till fler resor som tillägg utanför ordinarie Skolkort (som kommunerna köper in).

Skolkorten idag beviljas för de som ha rätt till skolskjuts (en tur och returresa till skolan – inom hemkommunen för skolbarnen och inom länet för gymnasieungdomarna).

Barnen och ungdomarna är vår framtid – vi vill satsa på dem!

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s