Varför är det så svårt?

Det är mycket diskussioner nu om ensamkommande och om dom ska få stanna eller inte. En egentligen mycket märklig diskussion sett till alla fakta som ändå finns.

För det första så var de som kom 2015-2016 minderåriga. Det kan varje person med lite mattekunskaper se rätt enkelt. Uppgav man att man var minderårig för två år sedan och får göra en MÅB nu som visar att man är eller kanske är över 18 så var man minderårig när man kom. Det är ju därför så många runt omkring dessa ungdomar är så arga. Dom kom som minderåriga och hörde fått sin ansökan om asyl prövad på några månader och sedan fått ja till uppehållstillstånd. Och det gäller speciellt den gruppen som kom senast 24/11 2015. Dom skulle nämligen bedömas enligt ordinarie lagstiftning inte den tillfälliga. Många utredningar, både från JO och Migrationsverket, visar på mängder av brister som påverkat de ungas asylprövningen negativt. Förutom den långa handläggningstiden alltså!

En myndighet som inte rättar till brister och kompenserar de som felbehandlats är inte rättssäker. Därför kan man inte säga att de här ungdomarna fått sina skäl prövade, eftersom det är omöjligt att veta. Vanligt sunt förnuft säger redan här #låtdeungastanna

Därför är det hårresande att höra folk prata om att asylrätten måste värnas och alla ska ha en individuell prövning. Det funkar inte så i Sverige idag, det vore verkligen bra om det började fungera men de som utsatts för orimliga beslut på grund av brister i rättssäkerhet, dom måste antingen få en ny, korrekt, bedömning eller varför inte bara ge dom amnesti? En vinst för alla, inte minst MV som kan få en nystart. Gör om och gör rätt helt enkelt.

Nästa fakta är att sedan Migrationsverket gjorde sin senaste säkerhetsanalys av Afghanistan så har FN gått ut med att ålder nu har eskalerat så mycket att Afghanistan är ett land i fullskaligt krig. Migrationsverket måste givetvis lyssna på FN och göra en ny rapport med den här faktan. Det är helt orimligt att inte stoppa utvisningarna till Afghanistan, det är KRIG där.

Det finns väldigt många brister som om det rättades till skulle ge de här ungdomarna uppehållstillstånd på deras egna asylskäl om dom hade fått den prövning som de faktiskt har rätt till. Och med den vetskapen blir jag, om möjligt, ännu mer förbannad när jag vet att vi behöver de här ungdomarna i Sverige för att kunna behålla vår välfärd.

SKL säger att välfärden, dvs skola, vård och omsorg, behöver 500 000 nya medarbetare inom tio år. Vi kommer inte klara det själva, vi har redan brist på många av de här yrkena. Lägg sedan till att Sverige skriker efter hantverkare av olika slag, tex snickare och rörmokare. Vi behöver lastbilschaufförer och verkstadsmekaniker, listen kan bli hur lång som helst.

Senaste forskningen visar att de som kom hit som ensamkommande klara sig jättebra i Sverige och blir snabbt en tillgång för samhället. Dom är ambitiösa och pluggar och vill inget hellre än att få ett jobb och kunna försörja sig.

Så 35000 unga som kom 2015 är verkligen precis vad vi behöver. Egentligen skulle vi nog behöva ungefär så många nya ungdomar varje år ett tag framöver.

#låtdeungastanna #moratorium

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s