Därför är det rätt att stötta de strejkande ungdomarna

Den här bloggen brukar handla mest om sjukvård men just nu är mitt hjärta fullt av en annan fråga. Och det sägs ju att det hjärtat är fullt av kan en inte vara tyst om.

Jag hör från en del håll, typ inrikesministern, att asylprocessen är rättssäker och därför ska migrationsverkets beslut följas och utvisningarna till Afghanistan ska fortsätta. Men de som hävdar detta är antingen okunniga eller ointresserade av frågan.

Idagsläget är inte asylprocessen rättssäker och därför är grunden för asylrätten hotad. Det är synd att inte alla har uppfattat att Migrationsverket själva säger att ungefär 60% av deras beslut har allvarliga brister. Detta gäller framförallt ensamkommande från Afghanistan.

Handläggningen tar dessutom orimligt lång tid. För ensamkommande barn från Afghanistan har många väntat i över 600 dagar, en del har väntat i över ett år på att få komma på sin första intervju.
Av de ensamkommande barn och ungdomar som kom hösten 2015 var väldigt många i 16-års åldern, rimligen är den nuvarande åldern runt 18 nu, två år senare.
Att förneka att det förekommit stora brister i handläggningen av dessa ungdomars asylansökan och att dessutom låta ungdomarna ta konsekvensen av myndighetens tillkortakommande är inte värdigt ett rättssamhälle som Sverige. Det får dessutom ödesdigra konsekvenser för den enskilde.

Detta är bara en aspekt av vad som är fel i systemet just nu. Det finns mer, kanske skriver om mer en annan dag. Men precis som det med rätta blivit ett väldigt liv om de som kommit till Sverige för att arbeta och som får besked om utvisning pga någon liten miss från arbetsgivaren så är det väldigt berättigat att stötta ungdomarnas krav på stopp av utvisningar till Afghanistan. Den som gjort fel ska få ta konsekvenserna inte den enskilde.

Därför är det självklart för mig att stötta demonstranterna. Stoppa utvisningarna nu!

https://mitti.se/nyheter/sittstrejken-forlangt-tillstand/

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s