Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Dagarna går och demonstrationen på Medis fortsätter med oförminskad styrka, tvärtom den blir större och större. Och sprider sig över landet. Med tanke på vilka strapatser de här ungdomarna redan genomlidit på sin väg hit och att det är livet som är insatsen om de utvisas till Afghanistan så kan dom nog hålla ut länge om det skulle behövas, för att få stopp på utvisningarna.

Men varför ska det behövas? Afghanistan är, efter Syrien, världens farligaste land. Nu när Tyskland, åtminstone tillfälligt, stoppat utvisningar till Afghanistan borde det vara självklart att Sverige gjorde likadant. Vad är det som gör att Migrationsverket vidhåller att det går att utvisa? Någon påstod att det finns en yta av Gotlands storlek i Afghanistan som är relativt säker. Vet inte om det stämmer men om det finns säkra platser kvar i landet så verkar dom bli mindre och mindre för varje dag.

Utöver tillståndet i Afghanistan så finns det snart tusen andra skäl att låta ungdomarna stanna (ungdomar dvs de som är under 30 år, det är så vi brukar definiera ungdomar i Sverige). Fler och fler skäl är dessutom juridiskt grundade tex den långa handläggningstiden, brister i rättssäkerheten för den enskilde i asylprocessen mm

Till det kommer humanitära skäl, dom har väntat länge och många mår väldigt dåligt och samhällsekonomiska skäl som att vi behöver all arbetskraft som vi kan få fram, speciellt inom välfärdssektorn.

Så min kära regering och Migrationsverket låt dom slippa sova på Medis. Fatta beslutet nu! Stoppa utvisningarna!

#amnestinu #stoppautvisningarnatillafghanistan

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Stoppa utvisningarna till Afghanistan

 1. Sven Söderbom skriver:

  Hej! Jag har läst en artikel i Barometern om ditt engagemang för de utvisningshotade afghanerna. Jag är själv god man för en pojke som, efter att ha varit i Sverige sedan oktober 2015, nyligen fått sin ålder uppskriven till 18 år. I artikeln säger du att Sverige har skrivit på en konvention om att de ska få sin sak prövad efter sex månader, eller med dispens efter nio månader. Jag har aldrig hör talas om detta tidigare. Är detta en ny konvention eller bara en gammal som blivit bortglömd? Var kan man läsa om detta i sin helhet? Om detta är riktigt så skulle ju all utvisning av dessa personer var olaglig, eller hur?

  • greenjessica skriver:

   Hej
   Intressant tanke. Vore väldigt bra om du har rätt. Ska kolla upp var jag läste det där om tiderna, hittar inte det just nu. Jag har tidigare tänkt i liknande banor gällande åldersuppskrivningarna som verkar strida mot en paragraf i EUs asylprocedurdirektiv om att döma till barnet fördel när det är svårbevisat. Tänkte att nån borde driva i EUdomstolen att Sverige bryter mot det. Återkommer i nästa vecka med exakt info om tidsspannet och vilken konvention det gäller

  • greenjessica skriver:

   Ursäkta att det tog lite tid men här är svaret på din fråga.
   Enligt EUs asylprocedurdirektiv ska beslut ges inom sex månader, femton om särskilda omständigheter råder, t ex många asylsökande eller särskilt komplicerade ärenden.
   Så ser det ju inte ut för ungefär 15000 ungdomar som har väntat i två år!

 2. greenjessica skriver:

  Ja det tycker jag absolut. Det tillsammans med att MV helt slutat beslut till barns och ungdomars fördel gällande ålder mm.
  Nätverket Vistårinteut har precis presenterat en rapport som visar omfattande brister i rättsäkerheten för EKB i asylprocessen så det finns mycket att använda i ett sånt mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s