Förtroende

Hemkommen från en vecka i Kenya med kvinnliga politiker från Afrika och Asien där diskussionen handlat väldigt mycket om hur vi svenska politiker kan stödja våra kvinnliga kollegor i deras kamp för en plats i politiken, hur de kan stärka sitt ledarskap och aktivt stödja andra kvinnor att engagera sig politiskt.

Möts av rapportering om Mehmet Kaplans deltagande i en middag och uttalande. Slås av likheten med kvinnors situation, att det oftast inte räcker med att vara kompetent eller göra ett bra jobb utan det ska göras dubbelt så bra för att överhuvudtaget godkännas. Att vara muslimsk man verkar vara ännu värre för patriarkatet än att vara kvinna eller muslimsk kvinna.

Men slås även av den stora olikheten där vi i Sverige har ett klimat som inte inbjuder till samtal utan där ett kort citat eller en rubrik kan orsaka fördömande av en människa. Ett klimat som bakgrunds faktorer får en underordnad eller till och obetydlig roll. Det är så lätt att bara hänga på och förfasas över ett lösryckt citat eller en illa formulerad kommentar men det verkar svårare att acceptera en förklaring eller en ursäkt. Speciellt syns detta på Facebook och andra sociala medier. Om det varit likadant tidigare så syntes inte det lika tydligt.

När det gäller Mehmet så tycker jag han gjorde rätt i att avgå. Oavsett sakfrågan så blev det omöjligt för honom att fortsätta utan att detta skulle påverka regeringen negativt. Men jag undrar även mycket över de bakomliggande faktorerna till att sån här gammal skit lyfts fram nu? Vem är det som ser sig som vinnare idag?

Lite mer kärlek skulle världen må bättre av. Lite mer samtal och lite mer djupgående analyser ute i stugorna vore inte heller helt fel. Att inte döma ut människor så lätt utan vara beredd att ge en andra chans är inte mesigt utan modigt. Och alla som väljer kärlek istället för hat kommer märka hur mycket bättre livet blir.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s