färdig tafsat?

Mycket har sagt om händelserna i Kalmar och Köln på nyårsnatten och många är efterdebatterna och efterspelen. är det ett könsproblem, åldersproblem eller kulturellt problem?

Alltihop och inget av det verkar vara rätt svar men det är inte det viktigaste, vi behöver inte alltid ha ett fack till allting. Det viktigaste är väl ändå om det är nu det äntligen ska vara slut tafsat?

Just nu har nånslags medborgargarden börjat i svenska städer där män gå tillsammans för att övervaka att ensamma kvinnor inte blir utsatta för tafsande män i grupp.

Det låter bra men varför får jag så himla ont i magen av att höra om detta?

Jo för det känns inte äkta. Helt plötsligt tycker en massa män! att dom måste försvara sina! kvinnor mot män! med annan hudfärg/annat språk.

Men var har dessa män! hållit hus under de decennier som gått sedan de var små pojkar och förmodligen inte hade hunnit utsätta kvinnor för tafs eller andra sexistiska handlingar?

Varför är har det här inte varit en prioriterad fråga för dessa män tidigare? Har dom inte fattat vad kvinnor i Sverige, i Europa, i världen, idag och i alla tider innan dess har varit utsatta för. Eller är det bara så att det helt plötsligt verkar vara fel män som tafsar på rätt kvinnor? Är det där energin och engagemanget mobiliseras?

Var finns dessa män när andra liknande män erbjuder en ung kvinna skjuts hem men istället för att köra henne hem kör till en öde plats och turas om att våldföra sig på henne? Var finns dessa män när advokater i rättssalen ifrågasätter en kvinnas underkläder eller livsstil på rättegångar om våldtäkt eller andra sexuella övergrepp? Var finns dessa män när en kvinna blir antastad på en hemmafest med kompisar och kompisars kompisar?

Jag vet att det finns många underbara, trevliga män, i alla åldrar och i alla kulturer, som har stort civilkurage och som inte tvekar att ingripa i situationer där kvinnor riskerar bli utsatta för sexuella övergrepp eller sexuellt våld.

Men det verkar inte vara samma män, dom som har civilkurage och har sett problemet och dom som mobiliserar medborgargarden, det verkar inte vara samma män.

På nåt sätt verkar det mer vara män som tycker att fel män tafsar på rätt kvinnor men att tafsandet går bra om det bara görs av rätt män.

Och det är det som gör att jag får ont i magen!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s