Bättre för asylsökande

jag är stolt över det arbete som landstinget i Kalmar län har påbörjat för att förenkla för asylsökande att bli delaktiga i samhället.

Det började egentligen med att vi fundera kring hur vi skulle kunna fånga upp asylsökande med sjukvårdsutbildning. Vi misstänkte, med rätta, att det finns nyanlända i länet som skulle kunna bli medarbetare i landstinget men vi hade ingen ingång för att hitta dem. Då föreslog jag att vi i asylhälsosamtalen skulle ställa frågan om det fanns erfarenhet av att arbeta inom sjukvården. Det är nu standard vid samtalen.

Men med den frågan väcktes förstås förhoppningar hos den asylsökande om att få ett jobb. För att möta dessa förväntningar har landstinget börjat ha informationsträffar runt om i länet med sjukvårdsutbildade asylsökande och nu startar vi utbildning i sjukvårdssvenska på våra folkhögskolor och kommer att dessutom erbjuda praktikplatser.

Och för att detta ska fungera för de asylsökande, som ju har väldigt liten dagersättning och därför kan ha svårt att ta sig från boendet till utbildningen, så har landstinget nu slutit avtal med Migrationsverket om pendelkort hos KLT som alla asylsökande ska få tillgång till.

Det händer grejer och det behövs verkligen. Engagemanget hos landstings direktören och hans stab i de här frågorna är stort och jag är övertygad om att det kommer att göra underverk för de här människornas väg in i samhället. Det gör mig stolt!

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s