Kulturfientlig budget

Att riksdagen antog oppositionens budget och inte regeringens får förstås konsekvenser. De satsningar som regeringen ville göra finns i nuläget inga pengar att genomför eftersom oppositionen har prioriterat annat.

Så trots massiva protester mot oppositionens förslag att skära ner 15 miljoner kronor på stödet till kulturtidskrifterna gjorde Kulturutskottet ingen förändring vid tisdagens utskottssammanträde. Totalt blir följden av oppositionen budgetförslag nedskärningar inom kulturbudgeten på 366 miljoner kronor i förhållande till regeringens budgetproposition.

På sättet har oppositionen har inte bara slopat varje ny reform som fanns i regeringsförslaget, men därutöver också krympt resurserna till befintlig verksamhet, till exempel stödet till Taltidningar och till Kulturtidskrifter. Förra året var stödet till 91 kulturtidskrifter 19,1 miljoner kronor. Det betyder att många av dessa får svårt att ens överleva fram till valet 22 mars med de nedskärningar oppositionen nu gör.

Bland de regeringsförslag som inte kommer genomföras 2015 finns satsningen på 100 miljoner kronor årligen 2015–2018 för att ge barn och unga likvärdig tillgång till musik- och kulturskolan, 25 miljoner kronor på Skapande skola och totalt 230 miljoner kronor t.o.m. 2018 för kulturverksamhet i miljonprogramsområdena. Som svar på kritiken säger oppositionen nu att man å andra sidan behåller arbetsgivarrabatten för ungdomar, men det är en märklig syn på kulturpolitiken att väga skattelättnader för exempelvis restaurangbranschen mot försämrade villkor för kulturarbetare.

Hur ska skattelättnader inom tex restaurangbranchen kunna väga upp missade möjligheter för barn och unga att få gå i kulturskola? Kultur som är en så viktig del av att vara människa. Nej alliansen förtjänar nu epitetet kulturfientliga!

Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s