åtta år av miljöpartistiskt styre

I åtta år nu har Miljöpartiet haft primärvården som sitt ansvars­område inom landstinget, och stora förändringar har gjorts inte minst genom införandet av hälsoval.

Primärvården hade sedan länge levt lite på undantag, renoveringar och andra nödvändiga satsningar hade skjutits på framtiden. Den var det arv som Miljöpartiet fick när vi 2006 tog över ansvaret för primärvården. Ett arv som inte var tillfredställande att se. Den offentliga primärvården hade stora brister i arbetsmiljö och patienterna blev lidande då många hälsocentraler var trångbodda.

Ett skräckexempel från den gamla hälsocentralen i Borgholm är att det var så trångt och otidsenligt byggt att patienterna fick sitta i trapphuset på en avsats i väntan på sin provtagning.

Under MP-styre har vi påbörjat stora satsningar på arbetsmiljö och miljö runt om i länet. Det senaste året har jag invigt två nybyggda hälso­centraler, i Borgholm och i Färjestaden. Vi har renoverat hälsocentraler över hela länet. Stensö i Kalmar har både renoverats och fått en tillbyggnad, Kvarnholmens HC är precis ­färdig med sin renovering.

I Kristineberg, Oskarshamn, är grunden lagd för en helt nybyggd hälsocentral. Den är verkligen efterlängtad. Många andra står på tur för både nybyggnad och omfattande renoveringar. Emmaboda ligger först på listan för kommande nybyggen.

Vi har tagit ansvar för att förbättra och förändra situationen och resultatet syns tydligt. Men allt är inte klart och vi vill gärna fortsätta på den inslagna vägen för att ge medarbetarna och patienterna i hela länet den primärvård som de så väl förtjänar.

Primärvården i länet utmärker sig nationellt genom att sedan flera år tillbaka ligga i topp när det gäller god tillgänglighet och nöjda patienter. Både privata och offentliga hälsocentraler har bra resultat i ­jäm­förelse med andra län.

Vi vill satsa 20 miljoner extra om året den kommande mandatperioden för att förbättra den nära vården ytter­ligare. Vi välkomnar den utveckling som sker där delar av den specialiserade vården kan ske på hälsocentralerna. Då behövs budgetförstärkning.

För att minimera hyrläkarbehovet vill vi inrätta en resurspool för läkare. Vår första prioritet är givetvis att kunna anställa läkare till de vakanta tjänsterna, men när det inte går är en egen pool med läkare en bättre lösning. Med egna läkare som har hela länet som arbetsfält så ökar patient­säkerheten och möjligheterna till handledning av ST-läkare även på de hälsocentraler som har störst problem med bemanningen.

För att ytterligare stärka närheten till vård för länets medborgare vill vi satsa stort på e-Hälsolösningar. Både på lösningar som kan skötas som egenvård, som sjukgymnastik via webbkamera, och på digitala ­lösningar som journal på nätet.

E-hälsolösningar ger bättre tillgänglighet för både de som kan använda ­tekniken och för de som inte kan det blir tillgängligheten till hälsocentralen och vårdpersonal större.

Med dessa förslag vill vi fortsätta att bygga en nära vård i länet som är ­tillgänglig för alla och som erbjuder en trygg och modern hälso- och sjukvård.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s