Att stå upp för feminismen

I våras i EU-valet kom mycket stort fokus att ligga på feminism och jämställdhet. Det var bra men nu är ångan ganska undanskuffad igen i den här valrörelsen, vilket är mycket dåligt.

För att kunna skapa ett samhälle som är jämställt behövs verkligen den feministiska debatten. Sverige är ett bra land att leva i på många sätt men det är fortfarande väldigt tydligt att män och kvinnor inte har lika möjligheter och att en hel del politiska frågor skulle få en annan lösning om makten var mer jämställt delad.

Barometern gjorde till exempel en opinionsundersökning nyligen angående kärnkraften. Tittar en på svaren där är det rätt tydligt att om makten hade delats lika mellan män och kvinnor hade avvecklingen förmodligen gått snabbare.

FN har utifrån den ojämställdhet som finns inom politiken idag gått ut med kampanjen att kryssa en kvinna. Jag vet inte hur det är i de andra partierna men MP har aktivt uppmanat sina lokalavdelningar att lyfta kvinnor i valet. Detta för att möjliggöra en jämställd representation efter valet.

Detta är en viktig kampanj. Den är inte bara ett sätt att försöka uppnå jämställdhet inom politiken utan även ett sätt att synliggöra de patriarkala maktstrukturer som tyvärr ännu idag påverkar vilka vi i realiteten ger maktpositioner inom politiken. En påverkan som sker även inom feministiska partier som mitt eget eftersom vi alla fortfarande leve i en starkt patriarkal samhällsstruktur.

För att förändra, för att få en jämställd maktfördelning måste vi hela tiden medvetandegöra att det är en ojämställd samhällsordning som råder och att enda sättet att verkligen förändra är att göra aktiva val.

I vårt län har inget parti gjort ett aktivt val för att få en jämställd riksdag, tvärtom riskerar riksdagen att bli ännu mer ojämställd efter valet. Partierna har minskat antalet kvinnliga kandidater från 38% till 33%.

Om du tycker att det är fel så visa det när du röstar. Oavsett vilket parti du röstar på så kommer det att göra skillnad om även du väljer att kryssa en kvinna.

#kryssaenkvinna

Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s