öppet brev till socialministern Göran Hägglund

Till Göran Hägglund (KD)
Socialminister

Det är nu mer än tre år sedan missbruksutredningen offentliggjordes (april 2011). Rapporten är imponerande. Det är den mest gedigna granskning av svensk beroendevård som någonsin arbetats fram. 70 konkreta lagförslag signeras av utredaren Gerhard Larsson. I sitt arbete identifierar han en rad, lika allvarliga som omfattande, problem med att hjälpa personer med beroende idag. Rapporten visar tydligt att situationen är alarmerande. Men förslagen visar också att det är fullt möjligt att förbättra landets missbrukarvård och preventionsarbetet. Att det går att skapa en bra vardag för den som lider av missbruk, riskbruk eller ett utvecklat beroende av alkohol.

Tre år har gått sedan du fick de dryga tusen sidorna på ditt skrivbord. Ändå har i princip ingenting hänt. Samhällets hjälpinsatser når fortfarande endast en bråkdel av alla med ett beroende. Sverige har fortfarande en, med europeiska mått, hög narkotikadödlighet. Vi har fortfarande en splittrad och otydlig behandlingsorganisation. Den nuvarande modellen för delar av för missbruksvården är inte tillräcklig. Det har som följd att det tar för långt tid att implementera nya goda behandlingsmetoder. Modellen med delat ansvar för vården får också kritik av brukarna. Också vår tvångslagstiftning är gammalmodig och bristande i rättsäkerhet. Ett av de tydliga förslagen var att införa en vårdgaranti inom beroendevården. En garanti som skulle garantera så väl medicinsk som social behandling. Av detta har vi inte sett något ännu, trots att departementet i övrigt haft fokus på tillgänglighet och patientsäkerhet. Dessvärre så tycks inte samma måttstock gälla för denna patientgrupp. Ytterligare en central punkt i utredningen var stärkt kvalitet, kunskap och kompetens. Bland annat föreslogs en auktorisering av behandlingshem, nationellt normerade yrkesutbildning och en väl tilltagen satsning på forskning. Alla delar som skulle kunna ha stärkt vården. Men av detta har det heller inte blivit något.

När statsrådet Maria Larsson presenterade lagrådsremissen baserad på utredningen så var den mycket tunn. Utredningen hade dessförinnan innan legat i en byrålåda i över ett halvt år. Det är beklagligt när så många som en miljon människor är berörda. Än mer olyckligt blir det när regeringen inte lagt någon proposition på området. Flera andra förslag har dock kommit från departementet på vårdsidan men vården av missbrukare har fått stå tillbaka. Den knappa miljon svenska medborgare som missbruksutredningen berörde får fortsätta vänta på patientmakt och vårdgaranti. Enligt Missbruksutredningen är det
nämligen var tionde person som lider av missbruk, riskbruk eller ett utvecklat beroende av alkohol. Till detta ska tilläggas de 100 000 ytterligare, som enligt utredningen, använder beroendeframkallande läkemedel, illegal narkotika och dopingpreparat på ett
destruktivt sätt. Det är för alla dem som utredningen har skrivits. Det är för alla dem som du redan borde ha börjat bearbeta de 70 förslag som utredningen föreslår. Vi är många som väntar. Och om du inte får saken ur händerna riskerar de drabbade att bli ännu fler.
Jessica Rydell
Miljöpartiet landstingsråd landstinget i Kalmar Län
Anders Åkesson
Miljöpartiet regionråd i Region Skåne

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s