Grönt valmanifest

– PRESSMEDDELANDE –
En varmare landstingspolitik!
Miljöpartiet de gröna presenterade idag sitt valprogram för landstinget i Kalmar län.

Det är ett offensivt program som ska ge en trygg, modern och jämställd hälso- och sjukvård. Bland annat vill Miljöpartiet göra en rejäl satsning för att förstärka den nära vården – primärvården.

– Den nära vården måste få ett stort tillskott, i runda tal 20 miljoner kronor, för att kunna hantera den växande patienttillströmningen. Primärvården får allt fler uppgifter och utför mer vård nu än tidigare, och det måste också betyda mer resurser, säger Jessica Rydell (MP), landstingsråd med ansvar för primärvårdsfrågor.

Förutom att omfördela pengar inom landstingsbudgeten, kan medel också frigöras genom att skapa en egen resurspool för läkare inom primärvården.

– Hyrläkarkostnaderna är väldig höga, men har vi en egen pool med läkare kan vi bli av med delar av det problemet, samtidigt som vi får pengar över till att stärka den nära vården, säger Jessica Rydell.

Miljöpartiet vill också förstärka och förbättra cancervården, så att det går patienterna kan komma i behandling snabbare än idag.

– Idag kan väntetiderna för en del cancerpatienter vara oacceptabelt långa och så kan vi inte ha det. Cancer måste ses som akut sjukvård, vilket det inte gör idag, och då kan vi få till ett mycket snabbare spår för cancerpatienterna, säger Elisabeth Wanneby (MP), ledamot i sjukhusdelegationen.

När det gäller miljön, vill Miljöpartiet slå ett slag för en giftfri vardag för alla barn.

– Vi vill att det ska vara garanterat giftfritt för barnen. Inga farliga plaster i leksakerna i väntrummen, till exempel, och de små gåvor som Folktandvården skänker till barnen måste naturligtvis vara fria från gifter. Vi vill också börja fasa in ekologisk och Fair Trade-certifierad bomull på sjukhusen. Och då är det självklart att det startar på barnavdelningarna, säger Akko Karlsson (MP), vice ordförande i Regionförbundet.

Hela vården måste få en tydligare jämställdhetsprofil – en feministisk sjukvård – där det är självklart jämställt mellan kvinnor och män. Dessutom ska asylsökande och papperslösa har rätt till samma vård som andra.

– Idag heter det att de har rätt till vård ”som inte kan anstå”, men vi menar att det alltid måste vara behovet som styr. Är man i behov av vård, ska man få det, säger Jessica Rydell.

Frågor? Ring Jessica Rydell (MP), landstingsråd, 0480-84564

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s