Nyhetsbrev april-maj

Nyhetsbrev landstinget april/maj 2014
Hej!
Våren i landstingshuset innebär full fart framåt. I år är det självklart extra intensivt i och med valåret.
I år, liksom alla andra år, arbetar vi i landstingsmajoriteten fram de politiska riktlinjerna. Oavsett hur valresultatet blir och vad väljarna bestämmer om vilka det blir som ”regerar” landstinget de kommande fyra åren, måste vi ta vårt ansvar som sittande majoritet och berätta om våra avsikter med den politiska inriktningen. Arbetet med riktlinjerna har skett både i landstingsledningen och på våra gemensamma gruppmöten under våren.
Riktlinjerna som nu ligger färdiga presenterades för pressen i sin helhet i måndags (den 5 maj), och det är offensiva satsningar på en rad områden: Bland annat aviserar vi en ekonomisk satsning på primärvården, att asylsökande flyktingar ska ha rätt till fri tandvård upp till 20 års ålder (precis som det är för alla andra), att nästa upphandling inom kollektivtrafiken ska vara helt fossilbränslefri, att cancer ska ses som akut sjukdom och att alla ska ha rätt till bästa cancervård inom fyra veckar, att alla medarbetare inom landstinget ska genomgå en jämställdhetsutbildning, mm, mm.

Den 23 april hade vi gruppmöte med lite pepp inför valet. Inte minst var det ett tillfälle att hälsa välkommen till de nya och kommande medlemmarna i landstingsgruppen. Vi var på Biostaden i Kalmar och den gemensamma delen med (S) och (V) var upplagd som en enklare talkshow där de fyra landstingsråden fick svara på frågor om den gångna mandatperioden och om framtiden. Samtalet blandades upp med presentationsfilmer och underhållning från ett par av länets revyrävar: Ingemar Berntsson och Anders Brandel.
På eftermiddagen var det enskilda möten i de respektive partigrupp, och vi fortsatte vårt arbete med vårt valprogram, som nu börjar bli klart.
Arbetet med valprogrammet började vi med i december förra året. Alla medlemmar i landstingsgruppen har haft olika ansvarsområden, som de (vi) tittat lite extra på, och sedan har vi under vårens gruppmöten och på internet haft möjlighet att diskutera och dryfta och lyfta och stryka olika frågor. Nu är vi inne i slutskedet av arbetet, och det ser mycket bra ut! När det är genomarbetat en sista gång, ska det ut på remiss till regionstyrelsen, för att sedan komma alla till dels.
Den 23 april på kvällen var jag inbjuden av SKL:s MP-grupp att föreläsa i Malmö om ”Att bygga för hälsa”. Det var ett angeläget och välbesökt seminarium, motsvarade det som jag stod som värd för i Kalmar i februari. Denna gång var det alltså region Skånes tur att ordna ett digert program om den viktiga nära vården – primärvården.
Sedan sist har vi haft två Bar Grön. En om tobaken som hälso- och miljöfara, där den stridbare ortopedläkare Dan Johannesson var huvudnummer. Och så i måndags (den 5 maj) var det Bar Grön på Bremersons Saluhall i Kalmar med EU-tema inför det stundande valet. Det var mycket välbesökt och det blev fina diskussioner om bland annat arbetslöshet, migration, jämställdhet och miljö mellan tre EU-kandidater från länet: Anna Hedh (S), Malin Sjölander (M) och vår egen Akko Karlsson. Akko gjorde mycket bra ifrån sig, och var utan tvekan ”bäst på plan”!!!
Nästa Bar Grön är planerad till den 2 juni, och temat då är feminism och jämställdhet. Hoppas att så många som möjligt kan komma då!
Om du har frågor, tveka inte att höra av dig!
JESSICA RYDELL, landstingsråd
0480-84564, jessica.rydell@ltkalmar.se

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s