Maktstrukturer

Dagligen blir jag påmind om hur skeva maktförhållanden är i vårt sk jämställda land.

Igår lyssnade jag på radio där man diskuterade varför Sverige var så sent med att införa kvinnlig rösträtt. En faktor ansågs vara att Sverige varit ett oerhört konservativt land. Tydligen så hade inte alla män rösträtt förrän 1907!

Efter att kvinnlig rösträtt infördes så har vi kommit ganska långt med jämställdheten men jag uppfattar att det totalt har stagnerat på senare tid.

Ett exempel på det tycker jag artikeln i Barometern om vilka som har höst löner i landstinget. Trots att vingar jämställda löner i landstinget så är det inte förrän på tionde plats det finns en kvinnlig läkare. Antalet kvinnor av de hundra högst betalda är inte i närheten av 50% heller.

Detta är ett rätt tydligt tecken på att det är svårare att ta sig fram karriärmässigt som kvinna än som man. Andelen manliga och kvinnliga läkare skiljer sig inte åt så stort som lönerna tyder på.

Detta behöver vi politiskt försöka förändra. Det ska inte vara svårare för en kvinna än en man att nå en toppolitiker i landstinget.

Devisen halva makten och hela lönen är absolut aktuell även idag. Och för er som inte fattat det: jämställdhet gynnar både män och kvinnor!

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s