nyhetsbrev mars 2014

Nyhetsbrev från landstinget mars 2014

Landstingfullmäktige hölls denna gång på Forum i Oskarhamn. Det blev en händelserik dag: Samtidigt som själva fullmäktigedebatten pågick passade Greenpeace på att ta sig in på OKG:s område och aktivisterna klättrade upp på O2:ans tak och hissade ner en banderoll med innebörden att reaktorerna borde gå i pension. Under sittande möte skickade vi ut pressmeddelanden om våra synpunkter på kärnkraften, och det fick god utdelning i pressen och Akko fick kort lämna mötet för att prata om kärnkraft och civil olydnad i P4. Kul! Själva landstingfullmäktige var annars väldigt motionsrikt. Och störst och tuffast debatt blev det som väntat om de extra medel till länsmuseet som skulle beslutas om. En kort sammanfattning av mötet finns på:  http://www.ltkalmar.se/om-landstinget/press/pressmeddelanden-och-nyheter/nyhetslista/landstingsfullmaktige-5-mars/

I övrigt är det en väldigt intensiv arbetsperiod nu. Varje vecka gör vi ett antal studiebesök ute bland verksamheterna runt om i landstinget. Det är väldigt givande att få direkt input, även om det blir många möten och mycket resande i vårt avlånga län. Verksamhetsbesöken är något vi gör vid den här tiden varje år, och det brukar bli mellan tre och sex besök i veckan.

Något som ligger mig varmt om hjärtat är arbetet med landstingets hållbarhetsprogram. Och det går framåt, även om det aldrig kan gå tillräckligt snabbt! Jag leder arbetet och hållbarhetsprogrammet ska läggas fram för beslut i juni. Ett stort och viktigt grönt dokument för landstinget och länet!

När det gäller Grön rehab fortsätter jag att arbeta stenhårt på att Samordningsförbundet, som äger frågan, ska permanenta verksamheten. Dock känns det som att ordföranden där, Pierre Edström (FP), inte gör vad som står i hans makt för att skynda på frågan. Under våren kommer det i alla fall att bli Nyckelkurs på LSK, och vi arbetar på ett nytt ägardirektiv till Samordningsförbundet, vilket innebär att det kommer att bli Grön rehab runt om i länet och då förlagd till våra folkhögskolor. Förhoppningen är sedan att ytterligare utveckla verksamheten till fler platser.

Ett axplock av som hänt i övrigt är att det har varit en träff och avstämning i arbetsgrupperna när det handlar om Sydsvensk region. Det händer inte speciellt mycket konkret, men arbetet formerar sig och samverkar inom olika arbetsgrupper: Hälso- och sjukvård, Kultur, Kollektivtrafik, Infrastrukturplanering, Demokrati och internationalisering och Hållbar regional utveckling (miljö, näringsliv och arbetsmarknad).

Jag har deltagit i runda bordssamtal med landstingspolitiker från de andra partierna på Oxhagshemmet i Kalmar på inbjudan av Riksförbundet HjärtLung. Det är ett återkommande arrangemang, och sedan vi möttes senast för ett par år sedan har dessbättre mycket positivt hänt inom området. Och vårt landsting hamnar högre upp nu när man gör öppna jämförelser i landet.

I Stockolm ingick jag i en panel på Folkhälsomyndigheten om Mötesplats för social hållbarhet. Jag tror att mötesplatsen kan komma att bli till stor nytta för både oss i landstingen och i kommunerna.

På Länssjukhuset var det fullt fokus på cancer den 6 mars med föreläsningar och seminarier av hög kvalitet. Extra bra var att tyngdpunkten låg på patientperspektivet!

På internationella kvinnodagen den 8 mars hade vi tre ordinarie ledamöter i landstingsfullmäktige (Lisa, Akko och jag) inne en debattartikel i Östran/Nyheterna om feminism och jämställdhet inom vården.

Mitt arbete på SKL har förändrats en smula: Efter att ha varit ”utlånad” till samhällsbyggnadsberedningen är jag nu tillbaka i social- och individomsorgsberedningen, vilket känns både naturligt och bra.

Den 4 mars var det invigning av Folktandvårdens nya lokaler på Smålandsgatan i Kalmar och nu på lördag den 22 mars inviger vi den nya familjecentralen i Borgholm.

Vi har haft två gruppmöten för landstingsgruppen i mars. Det handlar förutom om fullmäktigefrågorna också om Riktlinjerna som vi ska presentera senare i vår. Riktlinjerna görs varje år och de styr vårt gemensamma arbete inom majoriteten.

På våra egna MP-gruppmöten pratar vi nu (självfallet) om vilka landstingsfrågor vi ska driva i vår egen valrörelse.

Jag har varit ute på valkretsmöten i Kalmar, Nybro/Emmaboda, Öland och Torsås. Och även här handlar det om att få input till vilka landstingsfrågor som medlemmarna tycker vi ska driva i valet.

Vid gruppmötet den 14 mars var vi också på teater. Östra Teatern från Stockholm gav föreställningen ”Churchill var inte heller klok”, som handlade om hur samhället och arbetslivet bemöter människor med funktionshinder. Pjäsen var mycket välspelad och tänkvärd och gav oss mycket att fundera över.

Till sist vill jag tacka för att Ni medlemmar har givit mig fortsatt förtroende att vara landstingsråd även för nästa mandatperiod! Jag är oerhört glad och känner mig ödmjuk inför uppgiften, och lovar att göra vad jag kan för att förvalta detta uppdrag på bästa sätt!

 

 

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s