vård som kan anstå

Miljöpartiet har nog alltid arbetat för att vård ska ges till papperslösa på samma villkor som till andra vårdbehövande. Här i Kalmar var vi tidiga med att skriva in detta i vår landstingsplan.

Professionen har alltid jobbat utifrån vård efter behov men har när papperslösa kommit kanske varit tvungna att smyga med att dom bara gör sitt jobb som vanligt. Därför var det väldigt viktigt att ta politiska beslut som underlättade vardagen för dom som jobbar inom vården.

Sedan i somras så finns en nationell lag som säger att även papperslösa ska kunna få, vad som kallas för, ”vård som inte kan anstå”. Jag har inte brytt mig så mycket om att gå på djupet med vad det betyder i praktiken. Här i Kalmar betyder det inget mer än att våra läkare och sjuksköterskor gör som dom alltid gjort – ger vård utifrån behov. Men idag fick jag ett mail från socialstyrelsen. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att definiera vad detta betyder!

Dom har då vänt sig till förbunden för olika yrkesgrupper inom vården för att få ett svar på vad vården tycker att det betyder. Ett klockrent svar har dom fått. Den enda vård som kan anstå är den som inte behövs, dvs det finns inget medicinsk behov. Dom vill fortsätta göra sina bedömningar utifrån behov av vård och tycker att begreppet kan skrotas. Bra! En liten känga åt regeringen blir det för deras njugghet mot att erbjuda vård åt papperslösa. Starta ingen begreppsförvirring. Vård ska ges efter behov PUNKT

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s