vem är mest kompetent?

De senaste dagarna har det skrivits en del om jämställdhet inom politiken i länets tidningar. Vid granskning har det visat sig, som om vi inte visste det innan, att kvinnor är underrepresenterade inom politiken i länet. I vissa kommuner mer än i andra och i vissa partier mer än andra. Det finns undantag men dom bekräftar egentligen bara regeln.

Kommunfullmäktige är ofta bättre representerat än kommunala bolag och det beror säkert på att flera partier har varvade listor till fullmäktige medan det till bolagen inte jobbas på samma sätt med jämställdhet. Till statliga uppdrag vill man alltid ha in både en kvinna och en man så att partierna inte ”råkar” att bara nominera män, som det oftast har blivit tidigare. Kanske nåt för kommuner och landsting att ta efter?

En annan del är hur vi partier sätter ihop våra riksdagslistor. Vi i MP är inte färdiga med vårt interna val än men de övriga partierna är. Inte nåt annat parti i länet har en kvinna överst! Jag hoppas att vi kan bryta den trenden. Jag vet inte om de andra partierna inte har tillräckligt kompetenta kvinnor men jag har svårt att tro det. Men där emot vet jag att MP har väldigt många kompetenta kandidater och några av de mest kvalificerade är definitivt kvinnor, sett till kontaktnät, socialkompetens och politisk erfarenhet.

Några kommunalråd, KS ordförandena i Borgholm, Mörbylånga och Oskarshamn, har fått frågan om kvotering för att få in fler kvinnor i politiken. Det var dom inte positiva till Svaren tydde på oerhört bristande kunskap om de maktstrukturer som vi lever mitt i.

Nä vi måste sluta kvotera in medelålders vita män. Dessutom finns det nu studier som visar att inkvotering av kvinnor även höjer männens kompetensnivå. Då är det ju inte så konstigt att en del medelmåttiga män känner sig hotade av jämställdhet och kvotering – det kanske kräver att även dom måste börja anstränga sig!

Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s