Nyhetsbrev januari

Nyhetsbrev från Landstinget januari 2014

Hej!

2014 fick en rivstart med en het diskussion kring barnhälsovården på norra Öland. Bakgrunden är den nya familjecentralen i Borgholm, som öppnade i dagarna, och de följdverkningar som det innebär. Vår tydliga målsättning är som bekant att det ska finnas minst en familjecentral i varje kommun, där man samlar hälsocentral (med barn- och mödravård, mm), öppen förskola, socialsekreterare, etc. Detta för att höja kvaliteten och säkerheten ytterligare inom vården.
I Löttorp på norra Öland har det dessutom funnits barnhälsovårdmottagning en dag i veckan på vårdcentralen där.
För att undvika en liknade debatt som uppstod när barnhälsovården flyttade från Ankarsrum till familjecentralen i Västervik, hade tjänstemännen i uppdrag att vara tydliga i informationen till invånarna på norra Öland om vilka konsekvenser den nya familjecentralen i Borgholm skulle få: Tjänstemännen (som i stort äger denna typ av frågor), menade att det skulle gå bra att stänga BHV i Löttorp och att man skulle vara än mer frikostig i hembesöken i stället.
Detta föll inte i god jord, och protestlistor gick runt bland familjerna på norra Öland.
Jag var på flera möten och träffade oroliga föräldrar och lyssnade in deras behov och synpunkter.
Resultatet blev att BHV i Löttorp blir kvar en dag i veckan (familjerna föredrog det framför fler hembesök).
Det är viktigt att poängtera att Öland är väldig speciellt rent geografiskt, och det är lätt att hysa en förståelse för att man inte vill åka kanske sex mil enkel resa ner till Borgholm bara för att väga och mäta sin lilla bebis.
Som sagt ett undantag – men en lösning som alla verkar nöjda med!

Cancervården har också varit ett hett ämne så här i början av året. SVT uppmärksammade ett fall i Oskarshamn där en lungcancerpatient fått vänta på besked och behandling i på tok för lång tid. Detta är inte acceptabelt. Och enligt den budget vi lagt skjuter vi till mycket pengar till cancervården för att förkorta väntetiderna. Och vi från politiken ligger på tjänstemännen så hårt det bara går för att förändringar måste ske nu.
På kommande landstingsstyrelse (den 12 februari) kommer sjukvårdsdirektören att rapportera om hur det går!

Den 27 och 28 januari hade vi så kallade ledningsdagar. Under två dagar samlades landstingets politiska ledning för överläggningar på en kursgård. Bland annat diskuterades och analyserades medialäget det gångna halvåret, och det gick att konstatera att när vi ”har bollen” får vi bra genomslag på ett positivt sätt i media. Ett tydligt exempel var när skattehöjningen skulle genomföras i höstas: Det var oerhört mycket om det i all media, och så gott som all publicitet var till vår fördel! Inte en enda röst från ”allmänheten” var emot skattehöjningen.
På ledningsdagarna diskuterade vi också hur vår samverkan inom majoriteten ska se ut den närmaste tiden.

Direkt efter avslutade ledningsdagar hade landstingsgruppen sina utbildningsdagar den 29 och 30 januari. Vi var på Öland och hade två fullspäckade dagar med förläsningar och diskussioner: Stefan Westblom (landstingets energistrateg) talade om landstingets energieffektiviseringar, Jesper Brandstedt (apotekare hos landstinget) förläste om läkemedlens miljöpåverkan, Johan Bernader (författare/regissör) berättade om ”Den livsviktiga konsten”, Ingela Palmqvist (från Pilgrimer) höll föreläsning och workshop i teambuilding och gruppdynamik. Och så pratade vi landstingspolitik, förstås, och började diskutera pririteringar inför valet.

Jag har fått i uppdrag av MP:s SKL-grupp att ordna ett seminarium om primärvård. Detta kommer att ske den 24 februari, klockan 17.00. Det är en öppen tillställning och ingen föranmälan behövs. Så här ser programmet ut:
Linda Algotsson.
22 år som elitryttare med två segrar i världscupfinalen, fem EM-medaljer och 14 SM-medaljer. Nu satsar Linda för fullt på OS 2016, och hon ger sin syn på hälsa och elitidrott.
Johan Assarsson
Statlig utredare. Webben som möjlighet för förebyggande hälsa.
Anders Åkesson
Regionråd i Skåne. Den skånska modellen för hälsoförebyggande vård.
Sofia Barakat
Landstinget i Kalmar län. Primärvårdens centrala roll i ett hälsoperspektiv.
Anette Johnsson
Hälsokoordinator Kvarnholmens Hälsocentral. Livsstilsmottagningarnas viktiga arbete för en god hälsa.
Kaffe och fralla i pausen
VÄLKOMMEN!

Bar Grön är igång igen! Och den 3 februari var det nypremiär med tema om närodlat och ekologiskt. Lennart Svenzén från Nöbble gård pratade om att driva ekologiskt jordbruk och Fredrikssons Smakglädje talade om att producera närodlade och ekologiska produkter. Det blev en välbesökt tillställning med såväl unga som äldre både medlemmar och icke-medlemmar i en trevlig atmosfär med lite jazzmusik mellan föreläsningarna.
Nästa Bar Grön är planerad till den 10 mars, och tanken är att det blir en Bar Grön i månaden fram till sommaren
Eftersom det finns synpunkter på den lokal vi var på senast, jobbas det nu på att hitta ett alternativ. Återkommer med besked så snart jag vet.

Till sist vill jag bara uppmana alla att rösta i vår medlemsomröstning för att utse riksdags-, landstingsråd- och landstingsfullmäktigekandidater!

Har Du frågor, är det bara att höra av sig!

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s