den bistra vardagen

Uddes bil

När jag häromdagen la upp den här bilden på sonens radiostyrda bil på facebook så fick jag följande kommentar:

Jag trodde inte att miljöpartister köpte miljöfarliga leksaker tillverkade av barn i Kina. Kemikalieinspektionen gjorde ju en us 2013 av 211 leksaker och minst 10 åtal är på väg bla på grund av höga halter ftalater ! Precis nyligen 2014 släppte Greenpeace en undersökning av barnkläder som gav liknande resultat. Om man aktivt representerar ett parti som styvnackat använder jordens framtid som huvudslogan för sin framgång vore det smakfullt om man själv verkade som exemplarisk förebild. Eller hur ??

Det finns flera intressanta ingångar i detta. En är att det är skrämmande fakta som författaren till inlägget tar upp. Hur är det möjligt att tillverka och sälja leksaker och kläder som innehåller så mycket gifter att vi riskerar att förgifta våra barn? Hur har detta samhälle varit möjligt att skapa?

En annan ingång är vad kan vi förvänta oss av politiken och politiker? Jag är glad för att miljöpartiet tar de här frågorna på allvar och försöker förändra, både i Sverige på olika nivåer och i EU.

Min syn på politik och politiker att att politiken ska göra det enkelt för människor att göra bra val i vardagen. Politiken ska se till att lagar och regler finns som gör det omöjligt att tillverka giftiga barnleksaker till exempel. Där tycker jag att det tas för mycket hänsyn mot andra intressen, som företag och arbetstillfällen. Arbetstillfällen är viktigt men jag är övertygad om att det kommer att skapas nya jobb inom till exempel leksaksindustrin även med hårda regler för kemikalieanvändning.

Däremot tycker jag inte att det primärt är en politikers roll att vara dömande mot hur människor lever sina liv. Men att föregå som gott exempel bör alla göra och givetvis även politiker.

Det här inlägget postades i Barn och familj och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s