medlemsomröstningar

I miljöpartiet precis som i alla andra politiska partier just nu pågår en förbril aktivitet för att sammanställa alla supervalårets valsedlar.

Just nu pågår i Kalmar, hos miljöpartiet, två omröstningar, en om EU-valsedeln och en om Kommunfullmäktige valsedeln. Och ungefär när dessa två är klara startar ytterligare en och det är länet som ska bestämma riksdagslistan, landstingslistorna och eventuellt landstingsråd.

De två som pågår just nu görs dessutom utifrån två olika röstningsmetoder. Två metoder som fungerar lite olika och som gör att man som medlem måste tänka olika för att uppnå samma resultat med sin röst.

I Eu-valet använder riks sig av en metod som kallas IRV och här i Kalmar, både i kommunen och i länet, används kvalitetsmetoden.

i IRV räknas första placeringar, när fler än två kandidater finns så har ingen vunnit förrän en kandidat har mer än 50% av rösterna. om ingen av kandidaterna för tillräckligt många förstahandsröster så räknas rösterna hos den kandidat som fick minst antal förstahandsröster om och då blir andrahandsvalet det som räknas och så håller man på till en kandidat fått en majoritet av rösterna. Detta görs automatiskt utifrån hur varje röstande rangordnat sina kandidater. Här är alltså förstahandsvalet viktigt men om inte ditt förstahandsvval vinner är det fortfarande viktigt att rösta så att nästbästa kandidaten är tvåa osv. Läs gärna Göran Hådéns blogg eller kolla den här filmen

I kvalitetsmetoden görs parvisa jämförelser vilket gör att det inte blir lika avgörande vilka kandidater som har fått förstahands rösten. Det kan bli så att en kandidat som fått en stor andel av förstahands rösterna (men ej en majoritet av dem) förlorar mot en kandidat som har fått betydligt färre förstahandsröster på grund av den parvisa jämförelsen faller ut så. Detta hände i det provval som vi hade i augusti, både i valet av landstingsrådskandidat och i landstingsvalkretsen Oskarshamn/Mönsterås/Högsby.

Att använda så olika valsystem samtidigt gör ju valet onödigt komplicerat men bara man vet om det så är det ju ingen fara.

Nu hoppas jag iallafall att så många som möjligt deltar i omröstningarna. Ett högt valdeltagande  ger, oavsett system, en bra bild av ni medlemmar vill.

Och glöm inte heller att vi är ett feministiskt parti, så rösta feministiskt 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Lokalt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s