Ny runda

Idag startade vårens runda av verksamhetsbesök. Varje vår besöker jag, tillsammans med övriga majoriteten, runt 40 kliniker,hälsocentraler och folktandvårdskliniker.

Dagens tre besök var anestesi, barn och infektionen. Tre mycket bra besök.

Precis innan jul invigdes anestesins nya lokaler och dagens besök handlade till viss del om detta. Det har blivit mycket bra. Som nån sa nu är det renare på golvet i korridorerna än det tidigare var på operationssalarna. Det nya bygget har haft stort fokus på funktion och hygien, två viktiga delar i patientsäkerhetsarbetet.

Barnkliniken berättade bland annat att sedan man införde SMS-påminnelse, såsom tandvården haft i åratal, så har missade besök minskat med 22%. Tänk vad det måste göra för tillgängligheten. Ett fantastiskt resultat.

På infektionskliniken får man fler och fler patienter. Eller kanske inte på kliniken, den är inte så stor till sin storlek, men infektionen har de flesta av sina patienter inlagda på andra kliniker och det är många. Antalet patienter med infektionssjukdom som sin huvuddiagnos ökar hela tiden. Många Hepatit C patienter går och väntar på införandet av nya mer effektiva mediciner som är på gång. Hepatit C är den störta bakomliggande orsaken till levertransplantation. Stora vinster för patienter och samhälle kan göras om vi kan bota fler av dem med hepatit C.

Vi fick även information om sprutbytesverksamheten. För er som får tag i Barometern så var det ett fint reportage om den här verksamheten i lördags, artikeln finns tyvärr inte på nätet. Jag tycker det är mycket glädjande att så många av de som injicerar narkotika vågar gå till kliniken. Trots att Kalmar är en så liten stad funkar det. Man lär ut hygien och delar ut spritsuddar till patienterna för att förbättra deras hälsa. Det finns inga siffror på det men man tycker sig se att färre får till exempel hjärtklaffsinflammation, vilket kan ge ganska långa sjukhusvistelser. Jag är så jäkla glad för att vi har den här verksamheten, den betyder oerhört mycket för den här väldigt svaga gruppen.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s