Nyhetsbrev december

Den senare delen av hösten har handlat mycket om budget- och planarbete, och förberedelser inför budgetfullmäktige samt efterdyningarna därifrån.

Årsbudgeten ligger på drygt sex miljarder kronor, och det är mycket som måste rymmas; stort ansvar som länets största arbetsgivare, som ansvariga för alla länets invånares rätt till en god och jämlik sjukvård, ansvar att investera smart och långsiktigt… Lista kan göras mer än lång.

I detta arbete är det självklart så att vi jobbar för att fortsätta att göra de gröna avtrycken tydliga. Vi har under de tre gångna åren lyckats driva igen om snart sagt allt vi hade på vår agenda inför valet 2010, men självfallet finns det mycket mer att göra.

Ett mycket tydligt sådant avtryck i årets budget är att landstinget nu kommer att bygga sitt första vindkraftverk för att producera egen vindel. Förtjänsterna med detta är flera: Det är en god ekonomisk investering, som inte drabbar skattebetalarna, vi blir mindre beroende av elleverantörernas prishöjningar, vi (landstinget) som stor samhällsinstitution visar att vi börjar ta vårt direkta ansvar i växlingen till förnyelsebar energi.

Detta hade inte hänt utan Miljöpartiet i landstinget!

Andra viktiga frågor där vi varit drivande för att nå förbättringar i nästa års budget är:
– En kraftig och tydlig satsning på den psykiatriska vården i länet, med bland annat första linjens psykiatri med psykologer på hälsocentralerna och mobilt team för barn och unga med psykisk ohälsa.
– Fortsatt utbyggnad mot minst en familjecentra i varje kommun/kommundel i länet.
– Sjukgymnast som första vårdkontakt (utan remiss från läkare).
– Fortsatt satsning på e-hälsa i glesbygd.
– Avgiftsfri tvångsvård inom psykiatrin (en liten, men väldigt utsatt grupp!).
– Fri sjukvård för alla fyllda 85 år och äldre
(De båda sista punkterna för att de svagaste grupperna inte ska drabbas så hårt av skattehöjningen.)

Jag fortsätter med oförminskad styrka arbetet för att permanenta grön rehabilitering. Tanken är att lägga en verksamhet med grön rehabilitering i samordningsförbundet. För det behövs ett nytt ägardirektiv och arbetet med att skriva det pågår just nu. Medan vi väntar på att det ska bli klart så kommer vi inom landstinget fortsätta att erbjuda grön rehab som Nyckelkurs även under våren. Kursen har delar av sin verksamhet förlagd ute på Örtagårdens rehabträdgård

Budgetfullmäktige i november var det första som vi sänt direkt på webben. Efter lite tekniska bekymmer i början, så fungerade det bra. Åtminstone sändningen från andra dagens sammanträde ligger kvar på hemsidan. Hoppas och tror att sändningarna från fullmäktige blir en självklarhet framgent, en tillgänglighets- och demokratifråga i vårt avlånga län.

Arbetet med den Folhälsopolitiska planen fortgår. Vi är klara här i landstinget och har antagit den, och nu är planen ute hos kommunerna som är på gång att konkretisera arbetet.

Vi arbetar också med landstingets Hållbarhetsprogram 2014-2017, och det kommer att finnas anledning att återkomma om detta längre fram. Det är ett viktigt dokument för miljö, hållbarhet och hälsa i länet.

Vi har haft ett antal Bar Grön under hösten med olika teman, allt från integration till ekologisk modevisning. Det har varit mycket trevliga träffar och tanken är att vi fortsätter till våren. Första datumet är den 6 februari – hoppas vi ses då!

Ett par viktiga invigningar så här på sluttampen: I lördags startade den nya pendeltågtrafiken mellan Emmaboda och Karlskrona med trafik varje timme. Vissefjärda har fått pendelstation och har nu bara sex minuter med tåg till Emmaboda, istället för 25 minuter med buss, snacka om win-win! I augusti invigs nästa steg: pendeltrafiken mellan Emmaboda och Kalmar.

Idag (den 16 december) var det invigning av nya operationsavdelningen på länssjukhuset. Mycket imponerande, och ännu bättre och säkrare operationer till länsborna!

Med detta årets sista nyhetsbrev från landstingshuset vill jag tacka så mycket för det gångna året!

Och så ser vi fram mot det spännande supervalåret 2014 och på nyåret börjar vi lägga upp vårt valarbete tillsammans!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s