För mycket smärta

Igår sammanträdde landstingsstyrelsen och det stora ärendet var budget och plan för kommande tre år. Majoritetens förslag stod emot oppositionens skuggbudgetförslag. Det var ett bra möte med många konstruktiva debatter. Nog den bästa budgetstyrelsen som jag suttit på.

Men en debatt som oppositionen och framförallt moderaterna drog igång handlar om möjligheten till avtal med verksamhet som ska komplettera vår egen smärtverksamhet.

Vi har idag en mycket bra smärtklinik på Västerviks sjukhus. Den är länsgemensam så alla länets patienter med smärtproblematik kan få åka dit. Smärtpatienter kan ofta ha mycket komplexa problem och det är inte alltid vi kan hjälpa dem. Smärtproblematiken drabbar i större utsträckning kvinnor än män. Tyvärr finns en ganska lång kö till behandling, bara 40% får behandling inom vårdgarantins 60 dagar. Detta är inte tillfredställande tycker jag.

När vi inte kan hjälpa våra patienter själva måste vi försöka hitta andra lösningar, medborgarnas behov måste vara styrande.

Därför finns ett förslag i budgeten om att leta efter verksamheter med bra smärtrehabilitering, som vi skulle kunna teckna avtal med. Detta vill moderaterna motarbeta. Moderaterna menar att vår verksamhet inte ser behov av valmöjligheter för den här patientgruppen.

Jag ser min största uppgift att vara medborgarföreträdare och våra medborgare har rätt att få vård även vid smärtproblematik. Verksamheter som kan uppvisa goda resultat och som efterfrågas av patienterna har vi en skyldighet att försöka knyta till oss när vi inte klara vården själva. Detta är, lite oväntat, en tydlig skiljelinje mellan miljöpartiet och moderaterna.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s