nyhetsbrev november

Nyhetsbrev november

Nu har hösten verkligen slagit till och sommaren är slut. Annars så har det varit en ovanligt lång sommar och brittsommar. Partipolitiken blir mer intensiv för varje vecka nu. Det märks att alla rustar sig för kommande val.

Budgetarbetet

Sedan förra nyhetsbrevet så har min tid till största del ägnats åt budgetarbete på olika plan. Dels genom diskussioner, och stundom även hårda förhandlingar, inom majoriteten och mot verksamheten. Men även genom träffar med landstingsgruppen. Nu på torsdag kommer oppositionen med sin skuggbudget och då träffas landstingsgruppen igen. Då ska vi givetvis gå igenom oppositionens förslag och diskutera dem men även få mer information om två av utredningarna som ligger till grund för en del att våra ställningstagande i vårt budgetförslag, ambulansutredningen och utredningen om första linjens psykiatri för barn och unga.

Som nog många av er läst i tidningen så föreslår vi en skattehöjning med 50 öre. Detta för att möta de ökande behoven och de minskande intäkterna. Men även för att kunna fortsätta med ett antal satsningar som redan beslutats om tidigare och som vi ser som nödvändiga för att fortsatt hög kvalitet på vården. Vi satsar tex på akutsjukvården, alla ambulansstationer ska vara sk 90 sek stationer, flera familjecentraler ska startas under 2014, förstärkning av radiologin på länssjukhuset, grattis sjukvård för alla 85-åringar och äldre och utbyggnad av barn- och ungdomsverksamhet som ska förbättra den psykiska hälsan.

Brukarorganisationer

Jag träffar, tillsammans med (S) och (V), nu under hösten ett antal brukarföreningar. Under oktober har vi träffat bröstcancerföreningen, prostatacancerföreningen, mun- och halscancerföreningen, mag- och tarmsjuka, hjärt- och lungsjuka, hjärtebarn, föreningen för utvecklingsstörda barn och unga och reumatikerförbundet. Dessa träffar ger ovärderlig kunskap för oss om hur sjukvården fungerar för de som är kroniskt sjuka.

Klimatkommissionen

Klimatkommissionen, där både jag och vår vice ordförande i regionförbundet Akko Karlsson sitter, har nu genomfört sin turné till länets 12 kommuner och är nu mitt uppe i ett prioriteringsarbete med vilka frågor som klimatkommissionen ska lyfta och på vilket sätt det ska göras för att vara en katalysator i arbetet mot länets vision om en fossilbränslefri region 2030. Det är viktigt att alla aktörer hjälps åt. Vissa strategiska frågor, som tex biogasproduktion, behöver vi dessutom hjälpas åt med för att vi ska lyckas. Då kan klimatkommissionen vara den samordnande parten som behövs för att få igång verksamhet.

Parkinson och läkemedel

Härom vecka anordnade Parkisonförbundet en eftermiddag om Parkinson och framtidens läkemedel på länssjukhuset. Jag var där och lyssnade på företrädare för landstingets läkemedelskommitté och från en av apotekskedjorna. Det var mycket intressant. Dessutom avslutades dagen med en debatt som jag deltog i.

Bar grön

Under oktober har vi i kalmar på söderports café och restaurang haft på Bar Grön. Ena gången pratade vi om gruvfrågor och om fossilgasutvinning på Öland. Lisa Wanneby, en av våra riksdagskandidater, och Eva Öberg, MP Mörbylånga, med flera deltog och berättade utifrån sin sakkunskap i ämnet. Den andra gången hade vi tema barn med modevisning av ekologiska barnkläder från Blingo och Eriks Lundby, forskare på LNU, som pratade om konsumtion ur barnets perspektiv. Båda tillfällena blev mycket lyckade med ett 20-25-tal åhörare. Nästa Bar Grön är den 21/11 och förmodligen blir temat integration ur olika perspektiv.

Det interna arbetet inför valet

Många av er har säkert uppmärksammat en viss turbulens inom partiet. Nu har regionens arbetsutskott bett vår riksorganisation om hjälp för att bygga en robust organisation. Jag hoppas och tror att det kommer att fungera och att vi åter kan lägga vår energi på politik.  Jag tror också att hjälpen från riksorganisationen är nödvändig för att vi ska klara det. Min förhoppning är att kommande möten ska genomföras i försoningens tecken och att all prestige kan läggas åt sidan så att vi kan sätta partiet och politiken i fokus!

Som vanligt, har Du frågor är det bara att höra av sig

 

Jessica Rydell, Landstingsråd

jessica.rydell@mp.se

0480 845 64

 

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s