Vikten av kontakt

Nu har landstinget sedan snart ett och ett halv år, bedrivit sprutbytesprogram. Innan vi startade var jag på lite olika möten med människor som var oroliga och ville prata om vad detta skulle innebära. Bland annat så träffade jag vid ett tillfälle de i kommunen som arbetar med beroendefrågor, på alkpolen, behandlingshem och andra verksamheter som kommunen ansvarar för.

Där spreds en konstig myt att missbrukspersoner var så destruktiva att hen oavsett rena sprutor skulle vilja dela eftersom hen ville utsätta sig för smitta! Nåt som jag, trots mångårig erfarenhet, aldrig hört talas om.

Blev därför extra glad av att höra vår smittskyddsläkare Claes Söderström säga hur imponerad han är över dessa personers intresse för sin egen hälsa. Att sprutbytet gör skillnad för den grupp som kommer och att de är tacksamma för möjligheten till hälsofrämjande sjukvård just för dem i deras situation.

Dessutom skapar sprutbytet en kontaktyta mellan sjukvården och missbrukaren som inte är lätt att få till annars. Tilliten till myndigheter är oftast inte stor och därför är det värdefullt att skapa möjligheter till goda kontakter. Det har inneburit att två av Kalmars tunga narkomaner har vågat ta steget och gå in i behandling och är idag drogfria. Tack vare den kontakt som sprutbytet skapar.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s