tobakens illaluktande lobbyister

Tobaken är en av de största anledningarna till ohälsa i världen och i Sverige. Det är sedan länge bevisa att rökning är skadligt och orsakar sjukdomar och stora skador och lidanden hos den enskilde och deras anhöriga.
Det tror jag att de allra flesta är medvetna om.
Sjukdomarna medför dessutom mycket höga vårdkostnader.
Detta skulle vi med gemensamma krafter kunna begränsa och kraftigt minska.
I Landstinget i Kalmar län arbetar vi aktivt med att få ner rökandet, inte minst bland unga, bland annat genom projektet ”Tobaksfri duo”. Vi har livsstilsmottagningar med tobaksavvänjare och du ska vara tobaksfri inför och direkt efter operation för att bara nämna några insatser som görs. Men även om vi har höga ambitioner regionalt inom vårt län, hjälper det inte fullt ut.
Det är tvunget att vi hjälps åt ännu mer övergripande, nationellt, och inte minst internationellt. Och här spelar EU en oerhört viktig roll.
Besvikelsen blir då stor när man som igår i EU-parlamentet missade att sätta ner foten. Höger/mitten-majoriteten röstade mot att öka varningstexterna på tobaksvarorna, och man röstade också mot att förbjuda mentol i tobak – en tillsats som har till uppgift att locka till sig unga konsumenter.
Jag är lika besviken som vår EU-parlamentariker Carl Schlyter, som konstaterar att det är en skam att politikerna på högerkanten låtit tobaksindustrins intressen gå före folkhälsan.
 
 
Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s