klimatkommissionen

Den här veckan är jag gästskribent på klimatkommissionens hemsida. Då skriver jag givetvis om landstingets miljöarbete.

 

Landstinget gör skillnad för miljön!

 

Som miljöpartistiskt landstingsråd är det självklart att miljö- klimatfrågorna ligger mig varm om hjärtat – de tillhör dessutom mitt ansvarsområde som råd.

Målsättningen är ju som bekant att länet ska vara fritt från fossila bränslen 2030, men för min del får det gärna gå fortare.

Landstinget, som den stora aktör vi är, bör ta ett stort ansvar när det gäller klimat och miljö – och der gör vi!

Och det är minst sagt glädjande att landstinget i Kalmar län är tämligen framgångsrikt när det gäller de frågorna. Landstinget är en stor energikund, och bara till de egna fastigheterna köper vi energi för 58 miljoner kronor årligen, varav 32 miljoner utgörs av elkostnader.

Att då kunna konstatera att landstingets fastigheter värms upp till 100 procent av förnyelsebar energi är därför ett viktig steg mot ett fossibränslefritt samhälle.

Ett tydligt exempel är hur man tänker kring just fastigheterna. Stensö hälsocentral är nyligen tillbyggd. I den nya delen har man haft en mycket hög ambitionsnivå genom hela processen från upphandling och val av material till hur energieffektiv fastigheten ska vara.

Rummen i Stensö hälsocentral mäter hela tiden temperaturen och ”känner efter” hur många personer som befinner sig där och hur mycket värme och ventilation som behövs, det finns inga radiatorer, endast mindre värmeplattor i taket över själva arbetsplatserna, fönstren har så bra energivärden att de är helt utan ”kallras”, lyset tänds när man kommer in och släcks automatiskt när man lämnar rummet, mm.

Dessutom har hälsocentralens tak täckts med solceller: 120 kvadratmeter som ger 16.000 kWh/år – det betyder att hälften av hälsocentralens fastighetsel är egenproducerad!
Boverkets norm för energieffektivitet ligger på 102 kWh/kvm – på Stensö hälsocentral ligger värdet på 59. Här ligger landstinget i framkant, och jag hoppas att andra instutitioner, myndigheter, kommuner och – inte minst – företag vill och vågar vara lika drivande när det gäller energifrågorna!

I sammanhanget kan jag tillägga att landstinget i Kalmar län har den lägsta vattenförbrukningen av landets landsting, vi upphandlar mycket vindkraftsel, våra linjetrafikerade bussar ligger bland landets lägsta när det gäller miljö- och klimatpåverkan, och de ska vara helt biogasdrivna senast 2020.

Ja, landstinget i Kalmar län tar mycket ansvar och arbetar aktivt med klimat- och miljöfrågorna. Men det finns fortfarande mycket mer att göra. Under hösten lägger vi fram vår nya miljöplan – ett hållbarhetsprogram som ska främja hälsa, förbättra resurshantering och förebygga förorening.

Ett område där vi kan och ska göra mycket mer är maten. Även om landstinget redan idag till 25 procent köper in ekologisk mat, måste vi kunna nå ännu längre genom att skriva hårdare och tydligare krav vid matupphandlingarna, som strävar mot en betydligt högre grad närproducerad och ekologisk mat. Allt för att minska klimat- och miljöpåverkan med mindre transporter och mindre gifter i vår miljö.

Och lyfter vi blicken en smula och blickar ut över världen, har landstinget möjlighet att göra skillnad där också. Tänk på alla sjukhuskläder, på alla handdukar och sänglinnen, tänk om de vore gjorda av ekologisk bomull. Tänk om man vågade och orkade ta det steget. Då skulle landstinget göra skillnad inte bara för länets miljö!

 

JESSICA RYDELL (MP), LANDSTINGSRÅD

Annonser
Det här inlägget postades i Klimat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s