näringsliv på efterkälken

Jag är stolt och nöjd med att landstinget, kommunerna och regionförbundet alla är enade bakom visionen om ett fossilbränsle fritt län till 2030. Ännu bättre känns det att vår kollektivtrafik har ett ännu ambitiösare mål = fossilfritt 2020.

Klimatkommissionen är på turné i länet, imorgon träffar vi Borgholms kommun, för att diskutera klimatförändringar och få veta hur kommunerna ligger till i sitt arbete med klimatfrågorna.

Det går ju fortfarande för långsamt, tycker jag, med klimatarbetet överlag. Men det finns en vilja och en medvetenhet ute i kommunerna och det inger hopp. Man tar frågorna på allvar nu.

Och nu verkar det som vi offentliga aktörer går i för väg och att de tjänster vi upphandlar av det lokala näringslivet är svåra att få utförda utifrån våra krav på klimatsmarthet.

Ett färskt exempel som jag nämnt tidigare är vår upphandling av taxibilar och minibussar för färdtjänst och serviceresor. Vi ställer höga krav med tillhörande ekonomiska incitament. Näringen svara med lägsta miljöklass och därmed sämsta förtjänsten!

Hur är det till exempel möjligt att taxinäringen i Kalmar inte har ställt om till biogasdriven fordonspark? Vi har haft biogas här så länge att de flesta måste bytt ut sin fordonspark både en och två gånger. Västervik och Oskarshamn har inte haft den valmöjligheten så länge men visst borde det även där snart börja hända nåt med vilka fordon man har?

Och hur ska vi i Kalmar län kunna göra vår insats för en bättre miljö när näringen inte bryr sig ett dugg om våra målsättningar och hur vi sak nå dit?

Jag är besviken!

Annonser
Det här inlägget postades i Biogas, Miljö och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s