var är näringslivet?

Idag på landstingsstyrelsen har vi ett ärende där vi ska anta en miljöinriktning för driften av kollektivtrafiken.  Det vill säga vilka bränslen som ska användas för att länets kollektivtrafik ska klara länets mål om en fossilbränslefri region.
Politisk är detta mål väl förankrat.  Klimatkommissionen, där jag är en av ledamöterna, åker under hösten runt till länets kommuner och diskuterar hur vi tillsammans ska jobba för att klara målet. Dessutom sitter det ett antal ledamöter i miljökommissionen från näringslivet. Allt för att få genomslag för visionen om en fossilbränslefri region.

När vi nu ska upphandla mindre kollektivtrafikfordon, som minibussar och taxibilar, som verkar inte marknaden vara på banan. Inte nog med att fordonstillverkare inte verkar förstått att samhället står inför ett skifte gällande bränsle och energieffektivitet våra lokala näringsidkare verkar helt tagna på sängen.

Vår ambition om biogas i fordon gäller framförallt längs kusten där vi har mackar i övriga länet ger vi incitament för att få fordon som går på andra fossilbränslefria drivmedel. Men hittills verkar det som näringen i länet är ohjälpligt efter i sitt miljötänkande.

Klimatförändringarna är på allvar. När ska näringslivet inse det? Målet om fossilbränslefritt län är inte bara en fin dröm det är en nödvändighet. Och det krävs att vi får en kollektivtrafik som är ren även när det gäller mindre fordon.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s