dricksvatten en utmaning?

I våras antog jag utmaningen att klara mig på 10 liter vatten under ett dygn. Det gick, men hade varit omöjligt i vårt samhälle under en längre tid.

I Sverige ser vi inte riktigt problemet som finns i många andra länder, vi har god tillgång på vatten. Men trots riklig tillgång så finns det andra problem som kan orsaka brist på rent vatten.

Vi som bor i Småland och har ett glasbruk på bakgården (typ) har senaste dagarna blivit matade med risken för arsenik i grundvattnet. Och den är onekligen väldigt stor. Frågan är som vanligt: vem ska betala för saneringen av mark som förorenades för länge sedan av företagsägare som inte står att finna och i en tid då inte ens miljöbalken var påtänkt? Vi, dvs samhället, måste ta ansvar för risken att grundvatten blir förgiftat av gamla glasdeponier. Om det sedan går att få den som förorenat att betala är det bra men vi kan inte dra detta i långbänk för att hitta de skyldiga först utan saneringen måste prioriteras. Förgiftat grundvatten är ett mycket allvarligt problem.

Tillbaka till vattenutmaningen – det största problemet för att få de tio literna att räcka är helt klart vårt system med vattenspolande toaletter. Vet inte vilket som är det värsta problemet – att vi spolar med vatten eller att det är dricksvatten som används?

Ska vi fortsätta med vattenspolning borde vi snarast införa ett system där vi kan använda regnvatten eller orenat vatten till spolning. Vem kom på den idiotiska idéen att använda dricksvatten till att spola bort bajs?

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s