lika rätt

I början av veckan läste jag en insändare i Barometern som upprörde mig. Den handlade om lika rätt och påstod att barn till homosexuella i större utsträckning än barn till heterosexuella inte hade vetskap om sina biologiska föräldrar och därmed förlorade en rättighet, dvs rätten till sitt biologiska ursprung. Ni kan läsa den här

Min replik är ännu inte publicerad så jag lägger upp den här i väntan på det. Var så goda!

Replik ”Sexbarnsmamman”
Allas lika rätt ger inte en rättighet att skaffa barn skriver sexbarnsmamman. Och det är ju sant.
Men barn har i alla tider blivit till ibland planerat och med kända föräldrar, ibland oplanerat, ibland med tillfälliga sexuella förbindelser. Idag ger tekniken fantastiska möjligheter till människor att bli föräldrar, även där biologiska hinder föreligger.
Att skaffa barn, att reproducera sig, är ett mänskligt behov som många av oss känner av, inte minst ”Sexbarnsmamman”, kan man tänka.
Ja, alla barn har rätt att veta vilka som är deras biologiska föräldrar, men alla får inte veta det ändå av olika skäl. Det är oftast så att barn vet vem som är deras mamma, biologin sköter det. I homosexuella par är det ofta väldigt tydligt vem som är den biologiska föräldern till barnen, därför att homosexuella behöver en hel del planering för att kunna få barn. Barn till homosexuella par har kanske till och med oftare vetskap om båda sina föräldrar än barn till heterosexuella par – det är värt att tänka på tycker jag.
Lika rätts-begreppet handlar om att ha lika rättigheter inför lagen, men det handlar även om att ge lika möjligheter och förutsättningar trots olikheter. I Sverige har varje barn rätt att få veta sitt ursprung, det tillgodoses vid både ägg- och spermadonationer, dock inte alltid när heterosexuellas lust resulterar i ett barn.

Annonser
Det här inlägget postades i Lika rätt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s