vård till papperslösa – kalmar som föregångslän

Inte sedan Balkankriget på början av 90-talet har så många människor sökt sin tillflykt till Sverige. Konflikten i Syrien är en starkt bidragande orsak till den kraftiga ökningen på senare tid.

Förra året tog vi emot nästan 44 000 asylsökanden, och Migrationsverkets prognos för i år är en ökning till 54 000. I Kalmar län har mottagandet tredubblats på de senaste tre åren. Och det är bra, mycket bra. Vi måste hjälpas åt att dela på världens bördor!

Den nya lagen om att ge papperslösa flyktingar rätt till sjukvård, som trädde i kraft den 1 juli i år, är mycket välkommen. Det är en lag som ger de papperslösa samma rätt till sjukvård som asylsökande, och det är bra att det äntligen blir verklighet i hela landet. Något som varit ett faktum här sedan länge!

Landstinget i Kalmar län har ända sedan 2006 erbjudit ALLA nyanlända, asylsökande liksom papperslösa, en hälsoundersökning. Ett viktigt sätt att på ett tidigt stadium fånga upp och upptäcka sjukdomar och eventuella smittorisker.

Landstingets sätt att hantera asyl- och flyktinghälsovården är framgångsrik. Till exempel nominerades i år Borgholms hälsocentral för sitt ”smarta sätt att bedriva asylsjukvård” till Gulskalpellen (Dagens Medicins årliga pris för insatser och initiativ som leder till ökad kvalitet på sjukvården i Sverige).

Och trots att nu Sverige som land genom den nya lagen ”hunnit i fatt” Landstinget i Kalmar län, ligger vi ändå långt före. Här genomför vi hälsoundersökningar på hela 95 procent av de nyanlända. Siffran för övriga landet är cirka 50 procent, och för storstäderna 25. På så sätt når vi ut och kan hindra exempelvis smittspridning effektivt.

Genom en lång tradition och en god organisation är Landstinget i Kalmar län en förebild för asylsjukvården för övriga landet. En tätposition väl värd att behålla!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s