Nyhetsbrev

Hej!
Här kommer terminens sista nyhetsbrev.
Budgetriktlinjerna inför 2014 presenterades i början av maj. I riktlinjerna finns konkreta förslag om bland annat utveckling av e-hälsotjänster, uppdatering av riktlinjer för barnhjälpmedel, satsning på hållbar jämställdhet och ett antal förslag för en bättre och mer jämlik beroendevård. Allt detta och mer har vår gröna landstingsgrupp varit med och arbetat fram.
I slutet av maj träffade jag privatläkareföreningen och samtalade om framförallt utvecklingen av primärvården inom Hälsovals uppdraget. Det var ett mycket givande samtal. Jag fick möjlighet att slå hål på några myter om den offentliga primärvården och privatläkarna gav mig några nya infallsvinklar på hur landstinget kan underlätta för läkare att starta upp nya hälsocentraler, speciellt på landsbygd. Det tar jag med mig in i höstens diskussioner om utvecklingen av Hälsoval.
Vårens sista diskussionskväll med tema integration hölls i Västervik och det var ett väldigt bra möte. Till hösten återkommer vi med åtminstone en diskussionskväll på det här temat i Kalmar.
Landstingsgruppen hade ett sista möte innan sommaren på Ölands folkhögskola den 29 maj, där vi bland annat diskuterade kring robotkirurgi och att vi ska förhålla oss avvaktade i väntan på att tekniken är fullt patientsäker. Vi tog också upp vår kommunikationsstrategi och reviderade den en smula. Jag berättade om att arbetet med Grön Rehab fortskrider, och förhoppningsvis är det inte långt till en fungerande verksamhet i hela länet!
Valupptaktsmöte blir det i Oskarshamn den 18 augusti.
Pierre Danielsson gjorde sin sista insats i landstingsgänget innan flyttlasset går till Kosta i Kronobergs län. Vi tackade honom för hans engagemang!
Själva landstingsfullmäktigemötet dagen därpå var en ganska långdragen historia, utan några halsbrytande debatter eller stora beslut. Gudrun Brunegård (KD) hade skrivit en interpellation till mig om hälsocentralernas öppethållanden på Öland i semestertid. Hon hade även en insändare på samma tema i Barometern ett par dagar i förväg. Insändarsvaret som publicerades lite senare sammanfattar interpellationssvaret, och berättar att vi förstärker bemanning och öppettider på de ställen på Öland där det behövs som mest.

MILs kollektivtrafiknätverk träffades i maj i riksdagen för diskussioner om kollektivtrafik ur olika aspekter. Bland annat fanns X2AB där och höll ett föredrag om sin verksamhet som bland annat handlar om att hitta helhetslösningar för kollektivtrafiken i landet. En viktig fråga som jag fick med mig är att vi måste se till att trafikstyrelsen här i länet kräver en nationell öppen standard för biljettsystemet vid nästa upphandling. Får vi en nationell öppen standard för detta så kan vi lösa problemen med biljetter för resor över länsgränser.
Den 5 juni var det delegationssammanträde om asylsjukvård. Bengt Andersson höll i dragningen och berättade att vi tar emot allt fler flyktingar i Kalmar län, och att asylsjukvården i stort sett fungerar väl. Framtiden bjuder på en hel del utmaningar inom området, och en av dem är hur vi ska lösa vården för tortyrskadeoffer. Behovet finns, och det ökar. I storstäderna finns det modeller där man bland annat samarbetar med frivilligorganisationer som Röda Korset. Något liknade kan bli aktuellt hos oss. En viktig och angelägen fråga att ta tag i under hösten.
Almedalsveckan blir ganska kort för min del i år. Som det ser ut i skrivande stund jag ska bara vara där två dagar, och bland annat delta i vårt seminarium om Sveriges bästa sjukhusmat. Förutom vi i landstingsmajoriteten kommer Socialstyrelsen, Livsmedelsverket samt stjärnkocken Fredrik Malmstedt delta i seminariet. Akko kommer att vara vår röst. Läs mer här! Både Akko och Lisa kommer att vara aktiva under veckan på olika sätt.
Och med det önskar jag alla en glad och solig sommar!

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s