en av de fem

Ja jag erkänner! Jag var en av de fem som på ett MP-möte nyligen ställde sig positiva till en eventuell placering av Linnéuniversitetet i Ölandshamnen.

Egentligen har jag nog bara en anledning till att vara positiv. Linnéuniversitetet ser det som en bra plats för ett samlat stadsnära universitet och vill utvecklas där. Svårare än så behöver det inte vara.

Det som ligger hos kommunen att avgöra är inte om Linnés önskan är bra eller dålig, realistisk eller orealistisk, utan om det är möjligt att detaljplanelägga området för att möjliggöra byggnation. I den frågan ligger sedan en massa olika övervägande. I det här fallet till exempel hamnens möjligghet att verka i närheten av universitetet och trafiksäkerheten kring allt farligt gods som passerar.

För att stärka universitet i Kalmar behövs framförallt två saker som jag ser det. Det ena är att vi får starta upp en distansutbildning för läkare här. Vi har en avsiktsförklaring med Lunds universitet om detta, bara Lund får tilldelat fler utbildningsplatser. Det andra som behövs är en stadsintegrerad och sammanhållen placering av universitetet. Den plats som Linné tycker verkar bäst är Ölandshamnen, är det bara möjligt stadsplanemässigt så är det självklart att de ska få vara där.

Många underliga argument florerar i debatten, till exempel vill många debattörer vara med och bestämma om vilken placering de tycker universitetet ska ha. Tycka kan man ju alltid göra men det är ändå helt upp till universitetet att planera och föreslå var de ska ha sina lokaler. De är helt suveräna i det beslutet.

Ett annat argument emot placering just i hamnen är all tungtrafik som passerar, 250 000 tunga fordon om året är en siffra som jag hört. Det är ju förståss inte så bra med så mycket tung trafik, en hel del med farligt gods. Men hur är perspektiven på detta argument? Det går alltså 250 000 tunga fordon hela vägen längs Södra vägen, förbi väldigt många bostadsområden. Det är ett problem, tycker jag! Och det vet jag att kommunen också tycker, det har funderats på om det går att hitta en bättre lösning men hamnen ligger ju där den ligger och det är svårt att ändra att all den trafiken måste passera så känsliga områden. Studenter är vuxna människor så varför skulle den tunga trafiken vara extra problematisk för dem?

Det talas dessutom om hur svårt det kommer att bli för kommunen med alla tomma lokaler som universitetet lämnar efter sig. Men i Kalmar har vi en ganska svår bostadsbrist, så mitt tips är att bygga om så många som möjligt av lokalerna till bostäder. Då blir det inte svårt att hitta nya hyresgäster.

För övrigt tycker jag debatten är alldeles för negativ till universitetet. Det borde vara självklart att låta universitetet utvecklas.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Lokalt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s