nyhetsbrev april

Nu verkar äntligen våren ha kommit och snart hoppas jag att det börjar grönska lite också. Det behövs efter den relativt långa vintern. Det har som vanligt hänt en hel del under månaden som gått, här är ett axplock.

 

Ny politisk sekreterare

Jag vill börja med att välkomna vår nya politiska sekreterare i landstinget. Han heter Johan P Hammarstedt och börjar hos oss den 6 maj. Han får presentera sig själv på regionmedlemsmötet i maj. Jag vill även passa på att tacka Stefan Brandt och Git Franzen Ekström som hoppade in med så kort varsel och varit till stor nytta under de här två månaderna som det tagit att bli klar med anställningen av Johan.

 

Nytt inom hälso- och sjukvården

Landstingsgruppen fortsätter arbetet med att ta fram riktlinjer till tjänstemännen inför budgetarbetet. Riktlinjerna kommer att presenteras i maj och är lite hysshyss fram till dess. Men jag kan avslöja att vi, bland annat, tar ytterligare tag om beroendevården. Fortsätter att tillsammans med övriga majoriteten i landstinget besöka våra verksamheter, den här vecka besöker jag Mönsterås Hälsocentral, akuten och infektionen i Kalmar.

 

SKL

Miljöpartiets SKL-grupp har tagit fram ett tio punkters program för införande av E-hälsa som jag var med och presenterade på Vitalismässan i Göteborg. Jag har även skickat in insändare, till länets tidningar, med våra förslag. Vill ni veta mer så hör av er.

 

Sveriges bästa sjukhusmat

Miljöpartiet har länge arbetat med att förbättra sjukhusmaten och i november tog landstingsfullmäktige beslut om en satsning på 25 miljoner för att uppnå målet Sveriges bästa sjukhusmat. Här börjar det nu hända saker. Dels har en ny upphandling gjort att vi kommer att få mer ekologisk och närproducerad mat och dels så har vi kunnat ta över restaurangen på Oskarshamns sjukhus i egen regi. Den har tidigare drivits av Oskarshamns kommun på ett avtal som inte gett utrymme för till exempel ekomat. Jag tog med mig påsklovslediga dottern Sol till Oskarshamn för att inviga restaurangen, dottern hjälpte till att klippa band. Det kan ni se här om ni vill http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/sveriges-b%C3%A4sta-sjukhusmat-2318593

 

Klimatkommissionen

Klimatkommissionen höll en konferens om klimatarbete i länet ”Öka takten” med många intressanta föreläsare, se klimatkommissionens hemsida www.rfkl.se/klimat . Akko Karlsson och jag deltar som representant för regionförbundet respektive landstinget och under klimatkommissionens sammanträde efter konferensen diskuterades klimatkompensation för resor, vilket vi kommer att införa i landstinget i samband med att den nya miljöplanen antas i slutet av året.

 

Superregionmötet

Den 7 april höll Miljöpartiet i Skåne, Kronoberg, Blekinge och Kalmar ett gemensamt möte om en storregion i vårt område. Inbjuden föredragshållare var Johan Assarsson, anställd som processledare för det eventuella bildandet av storregion. Närmare 30 personer hade samlats för att ta tillfället iakt att diskutera över regionavdelningsgränserna. Föredraget ökade deltagarnas kunskap om hur processen är tänkt och gav även en inblick i vad som händer just nu. Mest aktuellt just nu är diskussionerna kring bildandet av tematiska arbetsgrupper. Stämningen på mötet var god. Det verkar finnas en bred samstämmighet i en skeptisk hållning mot större regioner men samtidigt finns en även samstämmighet om att det är viktigt att miljöpartiet deltar i det fortsatta arbete i styrelsen för sydsvenskregion och även i kommande arbetsgrupper. En hemsida finns för den som vill följa processen www.nyregion.se

 

Myter, makt och människor

Jag fortsätter att besöka kommunerna tillsammans med Tara Braem och Git Franzén Ekström. Vi har nu varit och haft diskussionskväll ”Myter, makt och människor” i hälften av länets kommuner. Senast var vi i Vimmerby och Högsby. Vi besöker Kalmar den 6/5 och Västervik 7/5, det kommer inbjudan med mer information om tid och plats före mötet både via facebook och mail. Mötena är öppna för allmänheten Därefter är det tre kommuner kvar som vi inte besökt Oskarshamn, Borgholm och Hultsfred, men jag hoppas att vi ska kunna hitta datum för att komma även hit under maj månad.

 

 

 

Med vänliga hälsningar

Jessica Rydell

 

 

Vill ni ha mer information om vårt arbete i landstingsvärlden finns jag och landstingsgruppen på följande platser:

Blogg: www.greenjessica.wordpress.com

Twitter: @gronajessica

Facebook: Jessica Rydell som landstingsråd; Miljöpartiets landstingsgrupp i Kalmar län

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s