en ny arbetslinje

Idag presenteras Miljöpartiet vårbudgetmotion, läs debattartikeln i Svd här. Den tar upp vikten av att det finns möjlighet för människor att försörja sig själva.

När vi skapar ett hållbart samhälle kommer det även att medföra att nya arbeten skapas. Jag tycker att vårt förslag om att utöka ROT-bidragen till att även gälla hyresfastigheter och energieffektivisering är en av de viktigaste förslagen för framtiden på många sätt. Dels för att det finns många fastigheter som behöver renoveras för att vi ska kunna nå klimatmålen men även för att det kommer att generera arbeten.

Vi vill satsa på att skapa nya företag och underlätta för små och medelstora företag att växa. Bland annat genom att minska på sjuklöneansvaret, vilket kan drabba ett lite företag mycket hårt i dag. Jag var bara härom dagen på ett företag som visade hur de hade fått stora ekonomiska problem på grund av sjuklöneansvaret och där sjukdomen inte alls var arbetsrelaterad och man på företaget därmed inte kunde påverka sina kostnader. Det är ett stort hinder idag för många små företag helt klart.

Däremot uppskattar jag inte att man vill ge riktade pengar till kommuner och landsting. Jag skulle förorda högre generella statsbidrag. Det kommunala självstyret är oerhört viktigt och kommuner och landsting vet bäst själva var pengarna kommer att göra störst nytta. Sen är det bra att man uttalar att man vill satsa mer pengar på skola och äldreomsorg, för där finns verkligen stora behov på många platser.

 

Det här inlägget postades i Rikspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s