ogooglebart

Sjukdomar är inte ogooglebara. Detta ställer nya krav på hälso- och sjukvården. Pålästa patienter kräver ett annat förhållningssätt från vården och dagens patienter förväntar sig ofta kontakt med vården på andra tider än de som erbjuds. Befolkningen blir allt äldre, färre ska försörja fler och många landstingen har det tufft ekonomiskt. Hur ska vården svara mot detta? För Miljöpartiet stavas en del av lösningen e-hälsa.

I dag kan ekg skickas trådlöst från ambulansen till sjukhuset. Hjärtpatient kan själv mäta sina värden hemma och få resultat direkt överförda till sjukhuset. Specialistvård kan genom modern teknik finnas på fler ställen än idag. Tekniken finns och vi ser att utvecklingen behöver skyndas på. Det behövs ökade resurser från nationellt håll för att regionerna och landstingen ska kunna satsa på e-hälsa.

Miljöpartiet presenterar nu fem förslag för mer och bättre e-hälsa.

Tillgängliga journaler. Gör det möjligt för patienten att hemifrån läsa sin journal i realtid – på sikt ska det även vara möjligt för patienten att själv skriva i sin journal.

Distansträning och provtagning närmare patienten. Möjliggör för patienter att själva hemifrån kunna rehabiliteringsträna, ta blodtryck och blodprov med mera med hjälp av ny teknik.

Utveckla 1177. Sjukvårdsrådgivningen 1177 används i dag flitigt, vi vill fortsätta med det lyckade konceptet och komplettera 1177 med filmer samt möjlighet att chatta med vårdpersonal.

E-hälsa på alla vårdutbildningar. Självfallet ska blivande vårdpersonal utbildas i e-hälsa.

Samlat grepp om mobilappar inom vården. Vi vill att Sveriges Kommuner och Landsting lanserar en nationell portal för att samordna och kvalitetssäkra allt som görs kring mobilappar. Redan 2014 bör bästa e-hälsolandstinget utses.

Jessica Rydell (MP)

Ledamot i Miljöpartiets SKL-grupp (Sveriges kommuner och landsting)

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s