blommor eller monster till barnen?

Tog en lite tur i butikerna i Kalmar igår. Det är ju inte första gången som jag besöker dessa butiker men nu hade jag inte shopping till barnen på agendan utan uppdraget var att se hur man exponerar barnkläder och om det är kläder till barn, eller om det är kläder till pojkar och flickor man erbjuder.

Redan på babyavdelningarna finns tillviss del en uppdelning i pojk- och flickkläder.De här pyjamasarna får illustrera det.

IMAG0621

Tittar man på kläder till lite äldre barn så blir det omöjligt att bortse ifrån. Då är butiken i allmänhet uppdelad i speciella avdelningar för pojke repektive flicka. Bilderna visar tydligt att man vill framställa pojker som lite tuffa (händerna  fickorna) och flickor som lite mer gulliga (hålla handen).

IMAG0623IMAG0626IMAG0625 IMAG0624

Till flickor är det inte helt ovanligt med underkläder som inte är till barn, utan nån slags små vuxna. Medan underkläder och badkläder till pojkar är mer barnvänliga. Bh:n är i en storlek som passar 8-9 åringar. Det samma gäller får bikinin. Och, givetvis, när flickor ska kläs som små kvinnor så ska pojkar ha mer bekväma kläder men med lite tuffa tryck på!

IMAG0629

IMAG0637 IMAG0634

Det här med tryck förtjänar en lite analys för sig. Medan kläder till flickor har gulliga tryck med hästar, katter, prinsessor och glada budskap som fred och kärlek så har pojkarna bilar, monster, hajar och budskap som är kaxiga och visar på aktivitet.

IMAG0639 IMAG0642

Och vad spelar det här för roll då? Jo, det visar på hur liten plats det finns i vårt samhälle för att 1 vara barn och 2 vara dig själv. Barn har kroppar som åtminstone till 11 års ålder ser likadan ut. Det finns ingen anledninga att dela upp kläder i könbestämda avdelningar eller i olika modeller. Varför ska flickors kläder ha en tajtare modell?

Men, säger du kanske, det finns ju ingen lag som säger att man måste handla till sina barn utifrån butikers uppdelning i kön. Och det är ju helt sant men de flesta av oss tänker inte på detta och handlar automatiskt utifrån den uppdelning som vi får oss serverad. Med följden att vi hjälper till att förstärka de här könsstereotypa bilderna av våra barn.

En annan intressant aspekt är att det flickor kan klä sig i pokjkläder men att det är svårt för pojkar att välja flickkläder utifrån den uppdelning som finns idag. Det visar med tydlighet att mannen är norm i vårt samhälle även idag, när Sverige ändå är ett av världens mest jämställda länder.

Det finns ett glädjande exempel också som jag tänkte avsluta med. Den här butiken har på ett väldigt medvetet sätt arbetat med att ha barnkläder, inte pojk- och flickkläder.

IMAG0650

Här på bilden är det svårt att avgöra om de små barnen är pojkar eller flickor, de är bara barn helt enkelt! Barn som sedan framförallt kan växa upp och vara människor kanske och de har tur!

IMAG0656

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård, Jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s