Anna Thores vattendagbok

Dagbok: Vattenutmaningen

 

11.00 Jessica Rydell och jag beger oss till stortorget för att anta dagens stora utmaning, att under ett dygn bara förbruka 10 liter vatten. Ett roligt och smart sätt att uppmärksamma att alla i världen inte har det lika förspänt med vattenförsörjningen som vi. I Sverige är ju inte vårt största problem att få fram vattnet utan hur vi ska rena det när vi väl använt det. I förlängningen leder ju såklart detta till vattenbrist om vi inte kan rena det vatten vi förbrukar på ett bra sätt. Vatten och kusten är en av mina hjärtefrågor men som sagt brukar mitt fokus ligga på reningen av vattnet och det är inte så ofta man reflekterar över det ohejdade vattenflöde vi nyttjar.

 

Jessica och jag har nu försetts med varsin tioliters dunk och instruerats om reglerna. Dunken är tung och det känns lovande, det måste man väl klara, eller? Min strategi är enkel- skjuta upp saker som kräver stor vattenåtgång! I vanliga fall är jag mycket bra på att skjuta upp städning, tvätt och disk så det går nog bra detta dygn också! Måste nog googla lite hur mycket olika verksamheter faktiskt förbrukar. Oj min diskmaskin tar 7-10 liter vatten, trots att det är ett ekoprogram. Inget diskande i dag. Vi kör säkert den två gånger i veckan minst. Tvätt maskinen tar 60 liter och den kanske vi kör 1-2 gånger i veckan också…Tvättkorgen får vänta.

 

12.00 Hoppar över lunchen eftersom dagis är stängt i dag och jag istället tänker sluta tidigt och hämta sonen Arvid hos sin farmor kl 14.00. Hittar en överbliven macka i fikarummet och tar den och ett glas vatten med mig framför datorn. Beräknad vatten åtgång 3dl. Men vänta nu, det är tomat och gurka på mackan, ska jag börja räkna med vattenåtgången för att få fram denna lilla tomatbit?? Nej det blir för bökigt jag lägger på 1 dl på mackan och mitt 2 dl vattenglas, totalt 3 dl vatten och 23h kvar, so far so good!

 

14.00 På väg hem med ipaden under armen och susar förbi toaletten. Tänker mig inte för utan spolar reflexmässigt så klart. O nej, hur mycket vatten var det där?? Bäst att googla, snålspolande toalett, 2 liter!! Dunken blänger surt på mig, så här kan det väl inte fortsätta, ska jag spola bort hela hans värdefulla innehåll!! Hörde en historia om afrikanska barn som kom till Sverige och vägrade göra sina behov i toaletten i det rena vattnet. Det gick allt för mycket i mot vett och sans att smutsa ner vårt viktigaste livsmedel. Självklart är deras reaktion den sunda och vårt system som är uppbyggt på att spola bort avföring med rent vatten känns som något som ingen längre kan försvara men en princip vi byggt fast oss i. Vilket jättearbete att vända den trenden men någon gång måste vi nog göra det. Till dess fokuserar jag på rena det vatten vi använder!

 

15.00 Farmor bjuder på våfflor och kaffe, räknar ut att det går åt ytterligare 3dl. Gravidblåsa är ingen fördel i denna tävling, går på toa, hoppas farmor tror det är Arvid som glömt spola!!

 

15:30 Hamnar i diskussion på FB om enskilda avlopp på världsvattendagen. HaV vill lägga mer krut på att få bort de 1 miljon enskilda avlopp vi har i Sverige som släpper ut lika mycket fosfor som övriga som är ansluta till kommunalt avlopp. Genast reagerar någon att det är lantbrukarnas fel. Suck, känner allt för väl igen diskussionen, vi måste sluta lägga skulden på varandra och inse att vi är många som är skyldiga till den övergödning vi har i dag och vi måste arbeta på ALLA källor, stora som små! Lantbrukarna har så klart ett fortsatt stort jobb att göra och jag tror ekologisk odling kan spela större och större roll i vårt samhälle i takt med att skördarna och vetenskapen därifrån stadigt går framåt. Vi måste ha hårdare krav vid våra vattentäkter, det är ett verkligt problem att gifter hittas i vårt gemensamma dricksvatten. Lantbrukare såväl som privatpersoner med enskilda avlopp måste alla vara extra medvetna i dessa områden. Bäst vore om man kunde odla ekologiskt i dessa områden.

 

16.00 Hemma, bara för man inte får blir man så klart extra törstig, vattenglas 2 dl. Hade velat lägga mig i badet med Arvid. Bada är nog min största vattenlast, särskilt när jag är gravid. Man kan ligga ned, vara helt avslappnad och ändå leka med full stimulerad son och därför ändå kunna bocka i bra-mamma rutan. Googlar hur mycket vatten det går åt. 150 liter!!! Det är ju helt galet, och det gör jag minst en gång i veckan!! Jag brukar ju skämmas lite men det är ju helt tokigt mycket vatten…En dusch tar 60-80 liter vatten. Jag brukar övertala ned sambon i badkaret, dels för att det är mysigt men för att det åtminstone får en person till ren för den stora vattenvolymen..

Hmm fredagsmiddagen, tänk om man kunde bli bortbjuden i sista minuten! Fantastiska grannar låter mig bjuda in mig själv och jag ser diskbergs-problemet lösa sig. Ska bara dra en kam igenom håret, hmm inte råd med större hygeniska utsvävningar, ny deo och parfym över hoppas jag håller hygienen i schack…

 

18.00 Lasagne, vitlöksbröd och sallad till middag och bubbelvatten. Räknar att det går säkert en liter för detta. Till slut måste jag ju spola också- två gånger!! Lämnar grannarna halvsovande i soffan efter fotbollsmatchen och hoppas på sovmorgon i morgon så tiden hinner gå!

 

24.00 Tandborstning, o släpper reflexmässigt på kranen och missar flera dl, fångar upp i mugg och börjar om, lite snabb ansiktsgnugg beräknar det till 0,7 l

 

9:00 Blev bönhörd och äter frukost sent, varmchoklad och juice och ägg, 0,7 liter.

 

10:00 8dl  kvar för morgonbestyr..tandborstning och sedan får jag vänta helt enkelt. Vill duscha och städa toan!! Äntligen blir klockan elva och jag kan fortsätta med min ogenomtänkta vattenkonsumtion!!

 

Reflektion…
Det har varit en tankeväckande övning som gett mig tillfälle att reflektera över vårt höga vattennyttjande. Ett dygn kan man klara genom att skjuta upp konsumtionen men alla i världen har det inte lika förspänt som vi. Där är tio liter eller många gånger betydligt mindre den bistra vekligheten. I vårt samhälle är det svårt att agera på så många andra sätt om man inte vill installera torrtoa och gå ifrån den teknik som är norm för oss. Snålspolande maskiner och munstycken är så klart bra men tar oss bara en bit på vägen. Trots att konsumtionen är hög använder vi mindre och mindre vatten enligt Kalmar Vattens statistik vilket är bra. Under min tid som ordförande på Kalmar Vatten bidrog jag med att stoppa en förändring av taxan som skulle innebära att den rörliga delen som abonnenterna styr själva genom vattenförbrukningen skulle minska och den fasta delen öka. Som tur var är detta stoppat nu och vi har större rörlig del än genomsnittet i Sverige vilket är bra eftersom det styr mot och uppmuntrar en minskning av vattenåtgången. Vi måste alla vänja oss vid att det kostar att rena vårt vatten. I framtiden tror jag taxan ytterligare kommer ökas. Jag tror detta är ett måste när kraven ökar på rening i dag och då kostar det också mer. Det betyder att Kalmar Vatten kan bygga ett nytt reningsverk som kan rena vattnet mycket effektivare, fortsätta bygga ut ledningar på landsbygden vilket både ger renare lösningar och möjlighet till levande landsbygd. Alla Kalmars mindre reningsverk har Kalmar Vatten lagt ned vilket känns skönt eftersom dessa småverk inte kan ha tillnärmelsevis lika god rening som det stora reningsverket. Förhoppningsvis ser jag i framtiden att små kommunerna runt om oss också satsar på att dra in sina ledningar till vårt kommande nya effektiva reningsverk. Kalmar Vatten jobbar även hårt med sanering av gamla ledningar för att slippa att regnvatten och dagvatten läcker in till verket och försämrar reningen där. Här ligger man i framkant och är bland de tio främsta i Sverige som faktiskt tar tag i vad som finns under våra fötter i form av gamla ledningar från 70-talet. Även en fortsatt utveckling av Biogasen tror jag på som en del av denna utveckling. På det sättet kan vi först utvinna fossilfri energi och sedan vi sluta vårt kretslopp genom att återanvända certifierat slam och gödsel på våra åkrar. Teknik utvecklas även för fullt just nu för att kunna separera den fasta och blöta delen av bioslammet. På det viset kan man separera fosforn (huvudsak i den fasta delen) från kvävet (huvudsak i den blöta delen). På det sättet kan gödslingen bli mer precis och användningen av skadlig konstgödsel kan minska. Dessutom är ofta våra jordar i kustnära Kalmar redan fosformättade och genom att urskilja den fasta delen kan vi skicka i väg den till andra jordar där den behövs bättre och vi slipper läcka denna ändliga resurs till våra vattendrag.

Detta arbete tillsammans med tuffa krav i vattenskyddsområden, fortsatt utveckling för lantbrukare med minskade näringsläckage och minskad besprutning samt upprustning av de enskilda avloppen tror jag är det viktigaste frågorna att jobba med för rent vatten i Sverige.

Det här inlägget postades i Lokalt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s