missbruk och narkotika = känsliga ämnen

I veckan intervjuades jag av Barometern angående vår partiprogramsrevidering, läs artikeln här. Tycker det är väldigt roligt att vårt parti under de senaste åren har satsat på att utveckla hälso- och sjukvårdspolitiken. Speciellt nöjd är jag med de delar som handlar om modern vård, förebyggande vård, köfrivård utifrån ett hälsoperspektiv och det starka fokuset på patientinflytande i vården.

Det förvånar mig däremot att våra tankar kring missbruk och beroende inte har kommit längre. Det är bra att vi nu har med både sprutbytesprogram och läkemedelsassisteradbehandling (typ metadon) men för att få hela kedjan borde vi även arbeta för en avkriminalisering av eget bruk (ej att sammanblanda med innehav för eget bruk eller legalisering). Det är drogerna inte männsikorna som vi ska bekämpa och vi måste inse att den dömande attityd som polisiära insatser leder till inte minskat missbruket utan det leder till stigmatisering. Det är fullt möjligt att även med denna ändring verka för ett narkotikafritt samhälle.

i Miljöpartiets ideologi finns det tydligt att vi inte tror på straff som vårdande. Utan vill vi ändra på något beteende så gör vi det genom att skapa ett samhälle som bejakar alla människors möjlighet att utvecklas utifrån sin fulla potential och genom att erbjuda professionell hjälp där det behövs.

Att detta är en känslig fråga att överhuvudtaget diskutera visar bland annat barometerns ledare, som konsekvent väljer att misstolka hela förslaget. Jag har skrivit ett svar på det, citerar det nedan. Man vet ju aldrig om de väljer att publicera det eller inte 🙂

 

”Martin Tunström väljer att missuppfatta hela mitt förslag. Det handlar inte om legalisering av droger, det handlar inte om avkriminalisering av innehav, inte ens för eget bruk.

Det det handlar om är att det är droger inte människor som ska bekämpas. Människor ska inte dömas till fängelse för att de missbrukar droger. Människor ska erbjudas behandling och det ska vara enkelt att få behandling.

Sedan den så kallade konsumtionslagen infördes 1988 har användandet av droger ökat även i Sverige. Syftet med att införa lagen har således inte uppnåtts. Det behövs andra medel för att minska användandet av narkotika. Till exempel att tullen och polisen arbetar hårdare med att stoppa införelsen till landet.

Ett mer jämlikt samhälle är också ett sätt att minska användanet, men det är en helt annan debatt.

Dessutom vill jag påpeka för Martin att jag inte är ensam om den här åsikten. Förutom att vi är ett antal inom miljöpartiet som driver den här frågan så har vänsterpartiet det inskrivet sedan länge.

Mvh Jessica Rydell”

Det här inlägget postades i Rikspolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s