hållbar jämställdhet = hållbar sjukvård

Idag fick landstingsstyrelsen utbildning i jämställdhet. Bland annat berättade Magnus Jacobsson, kommunikationsstrateg i programmet för hållbar jämställdhet från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting om hur man kan jobba strategiskt med jämställdhetsintegration. Programmet för hållbar jämställdhet är Sveriges största satsning på jämställdhetsintegrering.
Det handlar om att ge kvinnor och män lika villkor när de möter vården. Det finns flera exempel på hur man förbättrat verksamheten genom att granska könsuppdelad statistik. I ett landsting upptäckte man att äldre kvinnor var i sämre skick än äldre män när de väl kom till operation för gråstarr. Det var pga att man angivit jaktlicens och körkort som särskilt viktigt för placering i operationskön. Äldre kvinnor har inte lika ofta körkort och jaktlicens, och blev därför bortprioriterade. Tack vare könsuppdelad statistik och genusanalys har man nu en kölista som utgår ifrån behov, inte kön.
En nyckel i jämställdhetsarbetet är alltså att synliggöra och sätta upp mål för förbättringar. Vilken kultur man har i organisationen och att leva som man lär spelar också roll. En jämställd vård är inte bara en rättighet för patienten, utan är också en viktig del i patientsäkerhetarbetet och kostnadseffektivt för landstingen. En ojämställd sjukvård kostar mycket pengar.

För en hållbar jämställdhet krävs att alla politiker och chefer efterfrågar resultat, analyserar könsuppdelad statistik och prioriterar jämställdhetsarbetet. Det är dags att Landstinget i Kalmar tar nästa steg i jämställdsarbetet och antar SKL:s erbjudande om jämställdhetsintegrering. NU!

 
 
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till hållbar jämställdhet = hållbar sjukvård

  1. Bo skriver:

    Genusfeminismen sprider som som råttor i kloaksystemet.
    Och märkligt nog är det nästan alltid kvinnor som ses som
    offer och får en uppgradering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s