3 delad föräldraförsäkring

Ny rapport från Försäkringskassan aktualiserar MPs förslag om tredelad föräldraförsäkring. Sedan den andra reserverade månaden som infördes år 2002 har barns chanser att få mer tid tillsammans med sin pappa ökat. Det visar en rapport från Försäkringskassan som presenterades i dag.

Uttaget är fortfarande mycket ojämnt fördelat men den andra sk pappamånaden har gett en positiv utvecklingen där barnen gynnas. Totalt sett har pappor ökat sitt uttag med 24 dagar sedan den andra pappamånaden infördes. Försäkringskassans rapport visar att kvinnorna tog ut 76,3 procent av det totala antalet utbetalda dagar och männen 23,7 procent.

Miljöpartiet de gröna vill införa en tredelad föräldraförsäkring, där en tredjedel reserveras för vardera förälder och där den sista tredjedelen kan fördelas fritt mellan föräldrarna eller till någon annan närstående till barnet.

Att betydligt mer behöver göras för att öka pappors uttag av föräldraförsäkringen framgår tydligt av den nya rapporten. Alliansregeringens borttagande av Försäkringskassans uppdrag att verka för ett mer jämställt uttag av föräldrapenning är definitivt ett steg i helt fel riktning.

Annonser
Det här inlägget postades i Rikspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s