Debatt om asyl- och flyktingvård

Nu följer en interpellationsdebatt i landstingsfullmäktige. Här är det rödgröna svaret på SD:s fråga om angående asylsökande och flyktingars hälsokontroller:

I sin interpellation tycker sig Claus Zaar (SD) och Micael Folhagen (SD) se ett samband mellan invandring och utbredning av HIV, STI och TBC. Man anser att asylsökande, flyktingar och anhöriga till invandrare bör kontrolleras för att på så sätt upptäcka smittsamma sjukdomar.

 För det första vill vi uppmärksamma Sverigedemokraterna på att det inte finns några som helst bevis för ett orsakssamband mellan invandring och utbredning av könssjukdomar och blodsmitta. Den senaste tiden har fem fall av HIV upptäckts i länet där personerna smittats genom orena sprutor. I sammanhannget kan nämnas att samtliga varit svenskar. Oavsett vem man är, hur och var man smittats av HIV eller annan smittsam sjukdom har man rätt till en god vård och ett respektfullt bemötande. Den rödgröna majoriteten har tagit initiativ till att starta ett sprututbyte i Kalmar. Det är ett vetenskapligt sätt att tackla spridning av HIV och annan blodsmitta på.

För det andra vill vi upplysa Sverigedemokraterna om att vem som helst, oavsett bakgrund och etnicitet kan smittas av ovan nämnda sjukdomar. I Kalmar län vårdas ca 50 patienter med HIVoch drygt hälften är utlandssmittade. Svenskar kan smittas i andra länder, invandrare kan smittas i Sverige. TBC finns i högre grad i länder där man ännu inte har nationella vaccinationsprogram. Vi är glada över att ha tillräckliga medel för att kunna erbjuda skydd mot denna sjukdom i Sverige. Könssjukdomar (STI) såsom klamydia och kondylom finns i alla grupper i samhället och sprids utan hänsyn till nationella gränser. Det är beklämmande att SD med den här interpellationen vill peka ut invandrare som smittspridare.

Angående frågan om finansiering så har vi en välfungerande asylsjukvård i länet vars ersättning mer än väl täcker kostnaderna. I Kalmar län får 90-95 % av alla asylsökande och flyktingar ett hälsosamtal och en hälsoundersökning när de kommer hit. I Sverige är medelvärdet 35-40%. Vi har de bästa resultaten i landet vad gäller att med nyanlända asylsökande genomföra inledande hälsosamtal/undersökningar.

Angående frågan om hur långt landstinget kommit i att förhandla med staten om höjd ersättning, så kan vi upplysa om att enskilda landsting inte förhandlar direkt med staten, utan detta sker mellan SKL och berörda departement.

Som en avslutande kommentar vill vi poängtera att de rödgröna majoritetspartierna välkomnar alla människor, oavsett bakgrund, som kommer för att leva och bo i Kalmar län. Vår vilja är att bemöta dessa på ett professionellt, medmänskligt och respektfullt sätt.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s