öppet brev – svaret

Svar öppet brev från centerpartiet

Att klara läkarförsörjningen för primärvården är en stor utmaning. Min och majoritetens ambition är att på sikt klara oss utan hyrläkare, inte bara för att det blir dyrare utan i första hand för att fast anställda medarbetare inom alla yrkeskategorier är bra för patienterna, bra för medarbetarna och ger förutsättningar att nå vårt mål Sveriges säkraste Hälso- och sjukvård 2014.

I sitt brev uttrycker centerpartisterna Christer Jonsson och Anders Andersson oro inför bemanningsläget på Hälsocentralerna i Smedby och Ljungbyholm. För ett antal år sedan var mycket riktigt läget bekymmersamt, flera av läkarna slutadae inom en relativt kort tid.

Sedan dess har det hänt mycket. Hälsocentralen i Smedby är idag väl bemannad med fyra fasta allmänspecialister och en ST-läkare, som blir klar under nästa år. I Ljungbyholm finns två fasta läkare och en ST som blir klar till årsskiftet. Trots det har vi fortfarande viss vakans på läkarsidan i Ljungbyholm och där använder vi två hyrläkarlinjer med stor kontinuitet som stöttar upp.

Det pågår en mängd aktiviteter inom primärvården för att förbättra bemanningssituationen på framförallt läkarsidan. Givetvis annonserar vi efter nya läkare och då inte bara allmänspecialister utan även andra specialiteter är möjliga att anställa inom Hälsovalsuppdraget. Vi arbetar även fortsättningsvis med rekrytering från bland annat Polen, Holland och Tyskland.

Men den bästa rekryteringsväg är utbildningsläkare. Att få in ST-läkare är a och o och inom primärvården tar man emot alla ST-läkare som är intresserade av att arbeta inom primärvården. Även AT-läkare är en viktig del av rekryteringsprocessen. Vi utökar nu med tre AT-block inom primärvården för att ytterligare bredda underlaget för framtida rekryteringar.

Landstinget i Kalmar har gott rykte som arbetsgivare. Vi har god tillgänglighet och nöjda patienter. Landstinget i Kalmar har sedan tidigare bra renommé gällande kompetensutveckling. Medarbetare lyfter ofta fram landstingets arbete med utbildning och kompetensutveckling efter påbörjad anställning som något väldigt positivt och uppskattat.

 

Jag har även stor tilltro till de möjligheter som den nya läkarutbildningen ger. Den är en av de viktigaste pusselbitarna för våra möjligheter att rekrytera på längre sikt.

 

Att vara ett av Sveriges bästa landsting, att ha de nöjdaste patienterna, de kortaste köerna, en ekonomi i balans och nöjda, friska medarbetare är däremot något vi måste bli ännu bättre på att berätta. Det gangar ingen, och framförallt inte patienterna, att sprida osanna rykten om möjligheten att få vård. Den typen av smutskastning underlättar inte möjligheterna till rekrytering och det skapar en onödig oro hos patienter. Alliansens företrädare borde arbeta med oss istället för emot så att vi gemensamt kan vässa vår attraktivitet som arbetsgivare ytterligare.

Jessica Rydell (MP)

Vice ordförande Landstingsstyrelsen

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s