uppförandekod

Den senaste tidens skriverier om vanvården vid Caremas äldreboenden, överarbetad personal, ovärdiga besparingar har utlöst en stor debatt. Ideologiska ställningstaganden har mätts emot varandra, och orsaken till missförhållandena har debatterats. Det viktiga i sammanhanget är enligt min mening inte driftsformen, utan vilken kvalitet vården av våra äldre har. Det positiva som kommit ur hela härvan är att flera processer för kvalitetsmätning och kvalitetskontroller har satts igång. Jag hoppas att ett större fokus på kvalitet kommer att gynna vårdtagare på sikt.

Kalmar kommun har infört en uppförandekod som omöjliggör den här typen av skatteflykt till skatteparadis med våra gemensamma resurser och finansministern Anders Borg går nu ut med att vilja stävja detta genom ändrad lagstiftning.

Miljöpartiet i riksdagen kommer driva frågan att möjliggöra större sociala krav vid upphandling. Helt utifrån Kalmarmodell.

I en viktig sektor som äldrevård är det livsviktigt att kvalitet sätts före vinstmaximering och bonusutdelningar. För att garantera att kvalitetskraven efterföljs måste man införa vattentäta kvalitetskontroller. Kalmar kommun är en förebild i sammanhanget, men systemen måste ständigt utvecklas, och mer kan göras från nationellt håll.

Det är dags att skrota övertron på att privatiseringar automatiskt ger ökad kvalitet med minskade kostnader.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s