skillnad mellan manligt och kvinnligt

På landstingsstyrelsen i måndags hörde vi bland annat ett föredrag om psykiatrin och deras patientsäkerhetsarbete. Tar med fasa del av siffran som visar att kvinnor bältas i betydligt större utsträckning än män i den psykiatriska vården (siffrorna var från nationell nivå).

Den psykiatriska vårdens historia är tyvärr mörk ur ett genusperspektiv. Kvinnor ansågs länge mer obalanserade och mindre begåvade än män. Man menade sig ha vetenskapliga bevis för detta. Innan den allmänna rösträtten var kvinnor också omyndiga i lagens mening. Kvinnor kunde läggas in på institution med diagnosen ”hysteri” om de inte uppförde sig som normen föreskrev. Kvinnor blev i större utsträckning lobotomerade med hänvisning till deras hysteriska natur.

Lyckligtvis lever vi nu med en psykiatrisk vård med mer humana behandlingsformer. Men de tydliga skillnaderna mellan könen när det gäller den laddade åtgärden bältning är oroväckande. Är det så att vi fortfarande anser att kvinnor är bråkigare och mer svårhanterliga än män? Jag misstänker att det patriarkala system vi tyvärr fortfarande lever i inte klarar av att hantera kvinnors sätt att uttrycka sig lika bra som man hanterar mäns uttrycksformer.

Den tanken växer sig dessutom starkare av att ta del av rapporteringen från LS. I en av länstidningarna (en väldigt liten en) blir det väldigt tydligt att kvinnors sätt att uttrycka sin åsikt inte riktigt tas på allvar. Till exempel diskussionen om nödvändiga prioriteringar i frågan om bilburna akutläkare eller inte liknas vid rappakalja medan manliga motsvarigheter citeras korrekt i långa citat. Och det var bara ett exempel…..

Nej, det är väl tyvärr så att det fortfarande finns oerhört mycket att göra på jämställdhetsområdet!

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s