en sydsvensk region

I söndags hade miljöpartiet i Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Jönköping och Östra Götaland en träff på temat regionförstoring. Det har blivit ett antal sådana träffar på sista tiden och det är alltid trevligt att träffa kollegor från  grannlänen.

Efter att i ett tidigt stadium velat undersöka möjligheten att bilda en region med Smålands länen, Blekinge och Östra Götaland  var vi på den här träffen rörande eniga om att det inte är ett realistiskt alternativ längre.

Däremot är vi överens om att vi vill ha regionförstoringen klar till 2015. Då måste länen bestämt sig för vilka som ska bilda regioner i framtiden.

Vi är även överens om att det är viktigt att bygga regioner med stor tyngdpunkt på lokal demokrati. Närhet till politikerna ger ökad delaktighet på lokal nivå och då bygger vi även starka lokalsamhällen.

För mig återstår nästa bara ett alternativ för Kalmar län. Jag vill att Kalmar bildar en sydsvensk region med Skåne, Blekinge och Kronoberg. Det ger oss nya muskler i infrastrukturfrågor. Den regionala utvecklingskraften kan bli väldigt dynamisk i en Sydsvensk region och på flera områden har vi redan idag starka samarbeten med utvecklingspotential.

Annonser
Det här inlägget postades i Regionalt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till en sydsvensk region

 1. akkomp skriver:

  http://akkomp.wordpress.com/2011/08/23/tank-smatt-tillsammans-for-hallbar-regionbildning/
  Jag har full respekt för tänket men tror det kommer spräcka nuvarande län med den ingången pga av geografins abnormitet men som sagt allt är möjligt 😉

 2. Ping: Tänk smått tillsammans för hållbar regionbildning « Akkomp’s Blog

 3. akkomp skriver:

  Det är synd om s+ M som blockar frågan i tex Jönköping skall avgöra -låt dem köra eget i Jönköping istället . Så kör resten av ett ”stor småland” inkl Blekinge + Östergötland skapa en spännande region. Arbeta med de som vill inte b-alternativ för att någon inte vill vara med

  • greenjessica skriver:

   Ser det inte alls som ett b-alternativ. Jag har aldrig varit särskilt positiv till en Östra Götaland region. I en Sydsvensk region blir Kalmar en del av Sveriges största och tyngsta region – jämbördig med Stockholm. Det ser jag som en enorm fördel för vårt län ur många perspektiv.

   Det ska bli spännande att höra debatten i partiet vid nästa regionmöte. Förutom att du och jag företräder två helt olika regionbildningar så finns det ju även de som inte vill ta ställning alls i geografifrågan. Bäddat för en intressant debatt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s