beroendevård

Jag skriver idag om beroendevården på Barometerns debattsida. För er som inte har Barometern så kommer artikeln här också:

Beroendevården behöver en huvudman

På fredag åker jag till Stockholm för att lyssna på Gerhard Larsson, statens utredare i missbruksfrågor. Larssons utredning innehåller många bra förslag men framförallt kan man i utredningen se en ansats till att se på missbruk och beroende utifrån delvis nya perspektiv. Larsson menar att beroende är en sjukdom och därför bör behandlas framförallt inom hälso- och sjukvården. Enligt utredningen ser även den enskilde det som mer naturligt att söka sig till hälso- och sjukvården än att uppsöka socialkontoret för att få hjälp att bryta ett beroende.

Idag är beroendevården till stor del inriktad på det sociala. En missbrukare anses stå långt bort från samhället och lever i mer eller mindre social misär. Men det är bara en bråkdel av dem som lider av ett beroende som kan kategoriseras så. Majoriteten finns mitt i bland oss med jobb, familj och villa. Både alkoholister, narkomaner och dopade.

Vare sig kommuner eller landsting står i dag rustade för att möta den här verkligheten. Det är ofta krångligt att komma till den vård som den enskilde kan behöva, det är dessutom väldigt olika i olika delar av landet hur beroendevården är uppbyggd. Ofta skiljer man på alkohol och övriga droger. Alkoholproblem kan man ofta få hjälp med på vårdcentralen medan andra droger ofta ligger inom psykiatrins område.

För mig är det självklart att beroende är en sjukdom och därför ska behandlas av sjukvården. Landstinget borde, precis som Larsson föreslår, vara huvudman för beroendevården och primärvårdens roll måste vidgas. Det måste vara enkelt att få hjälp. När någon känner att livet är på väg att spåra ur ska inte han eller hon behöva lägga energin på vart han eller hon ska vända sig. Det ska vara enkelt att få vård så att energin kan läggas på att ta tag i beroendet.

Ett lokalt exempel på hur dagens delade huvudmannaskap försvårar för både kommuner och landsting att bedriva välfungerande beroendevård är södra länets beroendecentrum. Beroendecentrum började som ett samarbete mellan landstinget och kommunerna i södra Kalmar län, där vården bedrivs tvärprofessionellt för framförallt personer med samsjuklighet, det vill säga personer med både beroende och psykiatrisk sjukdom. Men beroendecentrum skulle även fungera som ett kunskapscentrum till nytta för alla länsinnevånare. Kommunerna har sedan inte kunnat enas om ekonomin och därmed inte velat ta ansvar för denna, i alla kommuner, utsatta grupp. Beroendecentrum finns fortfarande, och drivs av landstinget i visst samarbete med Kalmar kommun, till oerhörd nytta för många med samsjuklighet i södra länet men samarbetet mellan kommunerna är så gott som obefintligt.

En av mina hjärtefrågor är att få en bättre fungerande beroendevård i länet. Det är dags för en mer seriös syn, från politiskt håll, på beroende. Samhället måste ta beroendesjukdom på allvar och sluta stigmatisera de som är beroende. Gerhard Larssons missbruksutredning har många bra förslag, bland annat de jag nämner ovan men även när det gäller den i länet aktuella frågan om sprutbyte, som kan förändra och förbättra beroendevården i stort och synen på beroende. Jag kommer att vara drivande för att genomföra dessa förändringar. Både i SKL, där jag sitter i Social och individomsorgsberedningen, och i Landstinget i Kalmar län.

Jessica Rydell (MP)

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s