inget veto mot vindkraft

Nyligen hade vi i Kalmars kommunfullmäktigedebatt om byggnation av vindkraftverk i Halltorp. Det fanns ett antal ledamöter som vill att kommunen skulle lägga in veto planerna på vindkraft just här. Vårt gröna kommunalråd och jag (med fler) argumenterade flitigt mot att använda veto.

Härom veckan hade SKL, Sveriges kommuner och landsting, frågan om kommunalt veto för vindkraft uppe. SKL:s styrelse beslutade att behålla den kommunala vetorätten för vindkraft.

Miljöpartiet reserverade sig mot detta eftersom vi tycker att den kommunala vetorätten för just vindkraft är ett hot mot vår framtida energiförsörjning.

Kalmar har tagit fram en vindkraftsplan som pekar ut områden som  mycket lämpliga, olämpliga eller områden med behov av utredning. Det borde andra kommuner också göra, bara 70 av 290 kommuner har detta.

Med en vindkraftsplan och ett bra förankrat arbete runt omkring vindkraftsutbyggningsplaner kommer vi mycket längre än med kommunalt veto.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till inget veto mot vindkraft

 1. Ernie Lennartsson skriver:

  Det är märkligt att höra det allmänna gnället om vindkraften, är ju faktiskt en av de få sätten av energiomvandling där den konsumerande generationen själv bär konsekvenserna. Däremot ska man naturligtvis diskutera om det är lämpligt i alla lägen med den för dagen gällande ekonomiska storleken. Jag anser att man bör anpassa storlek och störningsbild till omgivningen så att den stämmer in och folk kan trivas med närvaron av vindsnurran över en längre tidsperiod. Fördelning av hyresintäkter borde också tas med i bilden, markägaren bör inte ha absolut rätt till all ersättning. Det gäller ju att formulera system som alla trivs med, inte bara markägaren. Nuvarande huggsexa kommer bara att ställa till problem. Tid för passande lagstiftning kanske. Ernie Lennartsson

 2. anders s skriver:

  Vindkraften är värdelös på vintern…dessutom en ekonomisk katastrof för skattebetalarna!

  ”Mig veterligen finns det ingen annan industri där det räcker med att bara arbeta en dag i veckan (20 procent) och få resten av intäkterna av skattebetalarna. Enligt nationalekonomernas artikel finns det många negativa exempel:
  I USA finns det stora parker med tusentals utrangerade vindkraftverk som monument över miljarders bortkastade dollar.”

  http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/vindkraftar-lika-med-ekonomiskt-fiasko%282280846%29.gm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+smp-nyheter+%28SMP+Nyheter%29

  • Bertil skriver:

   Godmorgon Anders, 80 % är skattesubventioner menar du………….. Du är en kul kille. Har du flera sagor att berätta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s