vind är lönsamt

Jag är mycket nöjd med att vi i landstinget nu är redo att gå ut och upphandla vindkraft direkt från producent. Det är inte klart än exakt vilket alternativ som är mest fördelaktigt men en variant är till exempel att landstinget köper andelar i befintliga verk.

Med egen vindkraft kan landstinget spara stora summor i energikostnad varje år! Pengar som kan användas till mer kärnverksamhet.

Lokaler måste vi ha och de ska användas till vår verksamhet. Landstingsfastigheter har under de senaste åren jobbat intensivt med att få ner energiförbrukningen och vi är nära vår målsättning om 10 % i minskad energikonsumtion. Men hur duktiga landstingsfastigheter än är så används fortfarande mycket energi, det går inte att komma ifrån.

För att dessutom minska kostnaden för energi har vi solceller på taket på Hus 48. Nu är det dags för ett ytterliga steg på den vägen. Med egen vindel kommer vi att kostnaden för energi dramatiskt och det kommer att vara till nytta för patienterna!

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till vind är lönsamt

 1. Per skriver:

  Vad är detta för svammel.

  Det finns ingen tvekan om att vindkraft och solenergi är betydligt dyrare än vattenkraft, kärnkraft eller kol-gas energi. Det är inget att diskutera om. SÅ ÄR DET.

  Däremot så är vind och sol överlägset när man tittar på miljöpåverkan (jag har en viss tveksamhet där när det gäller vindkraft med tanke på närmiljön).

  Med frågan är om det är landstingens sak att ”subventionera” dyra energi slag.
  Med tanke på hur dåligt vården fungerar rent generellt och hur landstingens ekonomier ser ut så borde fokus ligga någon annanstans. Dvs producera så bra vård till en så låg kostnad som möjligt.

  • greenjessica skriver:

   Att producera så bra vård till en så låg kostnad som möjligt är ju precis vad det handlar om. Eller tror du att elpriset kommer att bli lägre i framtiden? Och vad menar du med subvention? Vindkraft köps och säljs på en konkurrensutsatt marknad och du kan själv köpa på samma villkor som ett landsting eller ett företag.

 2. Per skriver:

  Vindkraften kräver subventioner för att över huvud taget byggas. Den är inte lönsam utan mycket höga elpriser. Mera vindkraft — högre elpriser.

  Och vad kostar det att sätta solceller på hus 48.
  Jag misstänker att staten betalar 60& av investeringen och då anser någon att det är OK.
  Någon annan betalar.

  Jag har inget emot att man bygger vindkraft eller sätter upp solceller på sina tak men stå för kostnaden själv.

  Och försök sedan att sälja den erhållna energin för dess verkliga kostnad på en öppen marknad.

  • Vindkraft skriver:

   För att sätta upp solceller så kan man få bidrag. Men för att bygga vindkraft får du inga bidrag. Du får dock en summa pengar per produerad MWh, såkallat elcertifikat.
   Detta gör att den som bygger den billigaste mest miljövänlig energikälla får mest elcertifikat, dvs det är konkurrens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s